Monday, November 23, 2009

Ayam Bakar Lada Hitam Bermayonis

Hari ahad, x masak sangat, hb beli roti canai je untuk bekfes sebab nak pergi kenduri ke Pekan..Yang ni acara bakar-bakar hari Sabtu kelmarin...duk rumah seharian dengan suasana hujan sepanjang hari, melimpah-ruah tgk air kat jalan..longkang jadi bersih..hehee..suka, sukaaa....jangan banjir dalam rumah dah...wahahaaa...Dah xda kerja lain lah..najwa n abanglong mengadap laptop masing2, Aiman tumpang main game kat pc akak, huh, xpun terbongkang tgk tv...jap2 tanya..mak, bau apa sedap sangat nih...? Bau ayam bakar, akak cakap...Hah, naak...tu je le taunya...siap masak, makan, siap makan, masak balik...sungguh seronok...tengok budak2 semua kat rumah...meriah gitu...hehe...Meh layan ayam bakar dari Ros CDBT nih....memang marvelous!!! Sedap sesangat la Ros, tambah2 dah terlebih lama perap dekat 5 jam..hehe...terima kasih banyak2...akak nk buat lg..Meh buat, sapa x buat mmg rugi...betuiii...

Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam (bersihkan dan cucuk2 dengan garfu)
  • 1 sk serbuk lada hitam (blackpepper)
  • 2 cm halia
  • 2 biji bawang putih
  • 1/4 biji bawang besar
  • 1 sb. madu
  • 1 sb. gula
  • 1 sk. kicap manis
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb. mayonis
  • sedikit lada sulah

Cara-Cara:-

  1. Blend bawang besar, bawang putih dan halia hingga hancur.
  2. Kemudian curahkan ke dalam bekas dan campurkan dengan lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
  3. Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis.
  4. Gaul sebati dengan ayam dan perap dalam fridge antara 2 -3 jam.
  5. Bakar pada suhu 180C selama 40 minit hingga ayam bertukar warna perang keemasan (balik2kan ayam semasa membakar). Sedia untuk dihidangkan.

(*Nota - makin lama diperap makin sedap..)

amacam, ada beraniiiii???? Pi buat cepat...! hehe..

12 comments:

hana said...

nak buat jugaklahh!!!!!

HALAMANKU said...

kak ummi syedapnyer....yummy
nak sikit

Solehah said...

sedapnya umi..nak miintak izin copy paste resepi ni..

Shereen said...

Kak Ummi,
Saya ni orang Melaka tapi sekarang dah tinggal kat Auckland.Tumpang tanya sikit kak.Ayam ni kakak cakap bakar.Nak minta confirm kak,bakar tu maknanya bake ke atau grill?Terima kasih berkongsi resepi ni....nampak sedap sangat.

Ummi said...

Hana -
Eeiii orang tgh maintan badan xleh makan nih...nnt naik macam ayam pam ni jugak..hehe

Halamanku -
Yeap..mmg marbeles..anak2 suka sgt, suruh wat lagi..try la ya..

Shereen -
Thanks ya sudi singgah dapur akak..duk Auckland, jauhnyaaa..hehe..Oh ayam tu maksudnya grill la ya..Mula2 20 minit pertama akak guna api bawah saja, lepastu baru guna api atas bawah, balik2kan la ya.. :D

Ummi said...

Solehah -
Ish tertinggal lak, sori ya..Silakan copy-paste..mmg sedap ni..!

faiz said...

kak ummi....nak buat jugak..bahan2 pun senang sgt ;-)

mama3A's said...

bestnya.. sbb tu suka singgah dapur ummi... rasa nak jer g umah ummi kalau turun pahang,.. hehe

ain said...

mlm ahad tu hr ada buat bbq gak kat neborhood sini. ada baki ayam bbq tu. boleh le letak mayonis, pas tu pnskan.hehe

blogresipi said...

Salam Kak Ummi,
Dah cuti sekolah semua ada kat rumah ye.. seronoknye... lagi seronok kalau akak buat kan ayam bakar lada hitam bermayonis (fuh panjang vetul nama ayam yuu neh.heehehe) tuh kat kite sekali. hehehe... kite nak mayonis lebih taw!!! :D

Uncle Lee said...

Hello Ummi, alamak! Kena torture pagi ni tengok your this ayam dish.
I think empat keping no problemos....or stengah, ha ha.
I have not eaten this before Ummi.....see you in Kuantan bila saya balek kampong, ha ha.
You make this dish, saya pulak belanjar you fish head curry at Telok Chimpedak, boleh kan?

Pssssst Ummi, senang datang pondok saya, after finish cooking, had your shower...pakai lipstick, ha ha, Lee.

indahhouse said...

Salam ummi,
Selamat hari Raya AidilAdha, buat ummi sekeluarga :)