Saturday, November 21, 2009

Sos Mustard Bermadu

Ni duk layan tekak abanglong n kakngah yang ada balik cuti semester nih...simple dish camni mmg favourite diaorang la...eh boleh kata semua lah..hehe....Sos ni memang marbeles...sedap youuuuu....makan camtu je pun best..hehee...Ni pekena dengan Baked Potato Wedges tu...Meh layan resepi sos ni ya..dari TryMasak lagi...Akak buat half dari resepi ni...Jom try....mudah sangat!!!
Bahan:-
  • 2 cawan mayonis
  • 1 cawan French Mustard (akak guna yellow mustard brand Heinz)
  • 1 1/2 cawan madu
  • 1/2 cawan minyak zaitun
  • 3/4 sk. cayenne pepper (akak guna serbuk lada hitam tu laa..)
  • 1 sk. jus lemon
  • 1 sk. bawang putih yang dicincang halus
  • 2 sk. bawang besar yang dicincang halus

Cara Membuat:-

Campurkan kesemua bahan - mayonis, mustard, minyak zaitun, madu, cayenne pepper, jus lemon, bawang putih dan bawang besar. Kacau sebati semua bahan.

# Sos ini boleh bertahan lebihkurang 5 hari jika disimpan di dalam fridge. Sesuai sebagai pencicah filet ayam goreng, kentang wedges atau apa2 yang boleh disesuaikan dengan masam2 manis sos ni..Selamat Mencuba!!

5 comments:

ain said...

yang ni pulak mmg saya suka. anak2 tak suka langsung vegie2 ni!!!

nor64 said...

SALAM UMMI...KAK selalu nmpak resepi ni tapi kali ni akak copypaste ya dlm fail akak sbb kena buatlah gayenya sbb cuti dah bermula ni..anak2 sentiasa ready je nak telan apap2pu hehhe...

Uncle Lee said...

Hello Ummi, saya ta'pernah makan this one....looks delicious.
Your family very lucky, every malam dapat makan menu macham lima bintang restaurant, ha ha.

I hear the monsoon is on now and hujan hari2? Tada chance pergi ke Telok Chimpedak tengok bulan? Ha ha.
Have a nice evening, Ummi, Lee.

Ummi said...

Ain -
Hoho..terbalik pulak eh..

Nor64 -
wkumsalam..silakan k.Nor..harap2 tepat dgn selera tekak family k.Nor esp. anak2 eh..

U.Lee -
Owh..really? Maybe xda di 5 star restaurant you selalu pergi..hehe..only di rumah saya..*wink*..Yeap, we have moonsoon now and you cannot see the moon at Telok Chempedak, just a red flag up there..hehe

anazira said...

sos mustard heinz tu halal x.