Wednesday, November 18, 2009

Spaghetti Goreng Pedas & Jemput Udang

Bila anak2 balik bercuti ni..macam2 diaorang mintak...ni dinner malam kelmarin, najwa n abanglong punya selera lah ni..Abanglong nk makan spaghetti tapi Aiman suh wat pedas2..hehee..tekak ongputih celup, tu la pasaiii..nk jugak pedas..hehe, yang sorang lg nak makan jemput lak..x kira siang ke malam dah nak makan jemput si Najwa nih..hehe...emmm layaaann je laaa..lgpun bukan susah sangat pun nak buat kan..hehe..janji konyaaanggg, kan..
Hehe..ada yang nak resepi pulak tuk Spaghetti Goreng Pedas ni eh..akak masak campak2 tp kira sedap lah tuk tekak anak budak2 kat rumah ni haa...Ok laa..akak letak, tp adjust2 la yaa...resepi lebihkurang n ikut bahan yg ada je..Tp lagi sedap jika digoreng dgn minyak zaitun..
Bahan:- (4 -6 orang)
  • 250 gm spaghetti
  • 300 gm daging kisar
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 sb. cili kering kisar
  • 2 biji tomato - didadu
  • 5 sb tomato puree
  • 3 sb sos tomato
  • 4 sb sos cili
  • 1/2 batang carrot - hiris bulat nipis (*kalu ada letak la eh)
  • 1/2 biji capsicum merah - potong dadu
  • 1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
  • 8 biji cendawan butang (dlm tin) - dibelah 4 (*akak xda, letak bunga kobis je)
  • 4 sb. minyak zaitun
  • 1/2 sb dried oregano
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit air (optional)

Cara-Cara:-

  1. Didihkan air secukupnya dalam periuk, letak sedikit garam kasar dan beberapa titis minyak zaitun. Rebus spaghetti hingga lembut dan toskan.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar, bawang putih dan tomato dadu hingga naik bau.
  3. Masukkan daging kisar dan kacau rata sebentar.
  4. Bila daging hampir masak, masukkan kesemua sos dan tomato puree..kacau rata sebentar.
  5. Masukkan serbuk lada hitam, cendawan butang dan capsicum. Masak sebentar (masukkan sedikit air jika terlalu kering).
  6. Masukkan spaghetti dan kacau rata-rata. Perasakan dengan garam.
  7. Taburkan dry oregano dan kacau rata. Siap.

8 comments:

Watierman said...

Salam Ummi..Akak pun macam tu lah kalau budak2 ni banyak tekak ..banyak selera..selagi ada kudrat...kita layan jer kan!!

ima said...

salam ummi...seronok bunyinya bila anak2 semua berkumpul...anyway spaghetti tu nampak sedap...tak de resepi ke...

Solehah said...

yummy licious

MamaFaMi said...

Ini yang bestnya dapat mak yang terror masak. Nak makan apa je, leh order je. Maknya pulak, tutup sebelah mata je leh siapkan...

ain said...

semlm pun buat spagetti gak. tp spagetti simple2 je la. prego sos. hehe

Ummi Hanie said...

bestnye terer masak..rsepi bertimbun2 dlm kepale..semua hafal ke kak ?
emm..nk tnye,spageti ni kalo xletak oregano/basil mmg xjadi ye kak?tu yg sy suke beli/guna prego/maggi jew..sedap dan cepat..nk try resepi ni tp xde bendalah tu ler(oregano)

Ummi said...

Watierman -
Wkumsalam..aah camtu la kan, x sampai hati nk hampakan, budak2 balik sesekali..hehe

Ima -
Memang seronok, sebab ada tukang perabih bila masak2..ehhe..ok akak dah letak resepi tu eh..

Solehah -
Hehe..kena try la dulu..

MamaFaMi -
Ish, jgn ngarut la Ma..ada ke terror..masak sempoi camtu..hehe..mmg pun masak sebelah mata, takut terpercik tumbuk lada..ehhe

Ain -
Emm lagi senang tuh..hehe

Ummie Hani -
Resepi sempoi2..eh xdalah semua nk kena hafal dalam kepala..tu semua byk try resepi orang lain gak tu kan..so kita salin resepi laa..apa lg..hehe..Oh dry oregano boleh buat lagi sedap dan beraroma western gitu..hehe..Basil pun camtu..ikut suka..Bagus kalau ada..

Adriana Aina said...

Salam Kak Ummi...byk dah resepi akak yg saya dah cube..mekasih kak!!