Monday, November 16, 2009

Jom Pekena Seafood Celup Tepung

Sabtu baru ni kitaorang antar Najiha untuk daftar bilik bagi Semester 2 Asasi di Uitm Kuantan ni.. Lepas tu, kitaorang pun ronda-ronda la ke Yayasan Pahang sana ingat nk masuk ke Dinasour Trek, saja2 nak bawak Aiman tengok for the first time...Rupanya sampai je situ, guard kat situ bgtau dah full sangat orang, kena tutup awal...aah la, masa tu baru jam 3.40 ptg..kalu ikutkan 4.30 baru xleh masuk situ...uiihh x sangka la pulak ramai yang ke situ..Tp xpalah x kesah sangat, nanti bila2 boleh pergi...bagi orang jauh2 dulu tengok..hehee..kitaorang dekat jek...ececee, nak sedapkan hati la konon...ish x kesah laa..Pamiran hasil kerjasama Petronas dan Yayasan Pahang tu akan berlangsung sampai bulan Jun 2010 nanti..
So, on the way balik tu singgah la kat Gerai Paksu di Tanjung Lumpur Kuantan ni yang terkenal dengan seafood celup tepung nih..memang laris, kalu lalu petang2, memang penuh kete kat situ...Hubby kata, bungkus je lah bawak balik sebab sonok makan ramai2 dengan abanglong yang tinggal kat rumah tuh..ok...layan la yaaa...kenyang sampai malam kami 5 beranak tibaiiiii..hehe
sotong celup tepung - 5 cucuk (2 ekor setiap cucuk)..

sata akak beli 4 hengget..hehe..1 hengget 3 ketuii...tp yang ni mmg sedap sata dia..puas hati...semua yg makan cakap camtu tauuu...

keropok lekor, ni beselah kan...actually nak beli keropok sagu, tp lambat pulak nak kena tunggu goreng...

Laaaayyyyyaaaaaaa....licin maaaaa....

8 comments:

Kuazue Mohamad said...

SODAP NYER.. bila ler nak sampai sana...

Azie said...

adehhhh mcm sedappp jer kita tgk seafood2 nih...next kalu p kuantan kita nk try ler...kat mana kedainya kak?

ain said...

kakkkk...nk tanya..sata tu aper ye??

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wahhh telan air liur nih...hehehhe

Solehah said...

sedapnya kak..sampai terliur nih..huhu..pernah pegi mkn akt tanjung lumpur..dah la murah, seafood fresh..isk3..

Ummi said...

Kuazue -
Hehe..anytime boleh dtg sini, bgtau nnt akak bawakan ke sana..heheee

Azie -
Ok, mesti try ni tau..hehe..kedainya selepas jambatan Tg Lumpur, sebelah kiri jalan dekat Balai Polis Tg Lumpur tu la ya..

Ain -
Hehe..x penah dgr eh..sata tu makanan berupa isi ikan yang dicampur dengan kelapa muda, sedikit lada hitam dan perasa2 lain, dibungkus dalam daun kelapa, dicucuk pada pelepah kelapa dan dibakar...sedaaaaappp! Kena try la kalu Ain dtg Ktn eh..

Aishah -
Hehehe..sabor2..lap air liur tuh! Nanti bila balik sini, boleh pekena eh..

Solehah -
Haha..oleh ituuuuu...kena la traaaaiiiii...

AzuraSU said...

Nanti nak pi sane cuti sekolah bulan 6 ni, nanti boleh jumpa Kak Ummi di sane. Saya nak pi Ana Ikan Bakar Petai , Warung Paksu ni.

AzuraSU said...

Nanti nak pi sane cuti sekolah bulan 6 ni, nanti boleh jumpa Kak Ummi di sane. Saya nak pi Ana Ikan Bakar Petai , Warung Paksu ni.