ASSALAMUALAIKUM...Salam sejahtera buat semua... ^___^
Hari ni just nak tayang puding yang dah habis ditelan la yea....bukan buat bulan Ramadhan ni, tp buat masa puasa sunat dan hari2 x puasa sebelum ni jadi juadahnya...jadi dah licin la kaann...hehehe....ampuuunn, lambat masuk entry yeaa... Setakat ni juadah berbuka Ramadhan ni x sampai giliran lagi masuk entry akak...hahahaha..ntah la bila...
Juadah hari pertama aritu dah mention wat mihun goreng, puding kastad koktel, pastu wat daging dendeng dan kek batik untuk Najiha bekal blk Shah Alam kan.. Hari kedua ahad tu masak apa eh..lupaa...haha, kena belek folder dulu. Pastu isnin menu utama Kari Kepala Ikan, selasa menu utama Ikan Selar Sira Cili Padi dgn pengat pisang, semalam rabu kan, masak Ayam Kicap Lada Hitam versi CMG dgn pisang siam yg dah nak ranum tu akak goreng, sedap weehh...hehee, suka camtu..
So tunggu je la bila ntah masuk entry menu2 utama tu...hahaha...sabaauu je laa kaan...xdan sekarang ni...balik kerja masak, pastu berbuka, pastu dah siap2 pi tarawih, pastu balik dah letih n zzzzz... Ni pun sempat la kejap sebelum pi kerja tadi edit gambar dan masukkan dulu...hahahhaa...dasyhat kan masa yg dah ciput tuk akak...
Okay laaa kita tinggalkan kisah duka akak tu..hahahaha... Meh layan je resepi dari
AlongRoz yang comel cantik tu...mula tengok resepi ni dah terbayang-bayang puding kacang merah ni masuk mulut, sedapnya laaa..maklum favourite akak kacang merah tu. Terus salin dan tunggu masa gak nak buat....baru dapat buat sebelum Ramadhan hari tu...hehe..
Lagi satu nak mohon maaf kat Along sebab Ummi dah memandai-mandai wat tambahan lapisan pulak...sebab ada beli cendol kat Pasar Malam kat rumah sebelum tu, ingat nak wat talam ke puding gula merah dgn cendol...tup tup teringat apa kata lapiskan dengan puding kacang merah ni...tu la alkesahnya keterjadian dan kederhakaan kat resepi Along ni...harap Along x marah eh...suka jee...hehe...kalau marah meh nak muaahh, muaaah cayang kat Along...
PUDING KACANG MERAH LAPIS CENDOLResepi Asal:
AlongRozDicuba & Ubahsuai :
Ummi @ Home Sweet Home
Bahan (Lapisan Kacang Merah) :-
- 1 cawan kacang merah (akak guna yg dlm tin je)
- 1 paket serbuk agar-agar (13 gram)
- 1 liter air (akak lebihkan 20 ml)
- 240 gram gula pasir
- 1 tin susu cair (akak guna susu sejat Ideal)
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 helai daun pandan - dibelah/simpul
- sedikit pewarna merah jambu
Bahan (Lapisan Cendol) : ni kak Ummi olah-tambah ^__^
- 3/4 cawan cendol (toskan airnya) - boleh lebihkan, akak rasa mcm x byk nmpak cendol lak...hehe
- 6 gram serbuk agar-agar
- 700 ml air
- 1/2 tin susu cair/susu sejat
- 1 sudu besar (rata) tepung jagung
- 120 gram gula pasir
- sehelai daun pandan - dibelah/simpul
Cara-Cara:-
- LAPISAN KACANG MERAH:- Rebus kacang merah hingga empuk (akak guna yg dalam tin jek..x payah rebus la eh). Ambil 1/2 cawan dan ratakan dalam loyang. (Akak letak jugak beberapa sudu cendol dan ratakan jugak bersama kacang merah tu).
- Kemudian kisar baki kacang merah bersama susu sejat dan tepung jagung, ketepikan.
- Masukkan serbuk agar-agar, air, gula dan daun pandan dalam periuk. Masak hingga gula larut. Sendukkan lebihkurang 1/2 cawan dan tuang ke atas kacang merah dan cendol yang diratakan tadi. Biarkan 2 - 3 minit agar sedikit beku.
- Sementara itu, masukkan kacang merah yang dikisar tadi ke dalam lebihan agar-agar dan masak hingga mendidih. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian (*bergantung kepada lapisan yg nak dibuat dan besar loyang)
- Kemudian sedaikan juga LAPISAN CENDOL :- Kisar sekejap susu sejat bersama tepung jagung dan ketepikan.
- Masak air, gula pasir, serbuk agar dan daun pandan hingga mendidih/gula larut. Masukkan susu sejat dan tepung yang dikisar tadi, kacau rata sekejap.
- Kemudian masukkan cendol, kacau dan tutup api. Bolehlah memulakan melapis. (maaf, masa mula2 entry tadi, akak lupa nak mention bila nak letak cendol...ni baru edit bila ada yg komen...adooii, sori yea..)
- Tuang 1 bahagian adunan kacang merah tadi dan biarkan keras sikit (*jangan biarkan beku sangat, akak letak sekejap di dalam fridge).
- Kemudian tuang pula lapisan cendol lebihkurang 2 bahagian dari lapisan kacang merah tadi. Letakkan di dalam fridge sebentar.
- Kemudian lapiskan kembali dengan kacang merah (sukatan yg sama dgn lapisan pertama tadi). Boleh buat beberapa lapisan ikut suka dan kreativiti la yea...Biarkan hilang wap panas dan masukkan ke dalam fridge selama 3 - 4 jam.
Puding ni akak buat sebelum puasa Ramadhan hari tuu...hehehe...sedap betuiii makan tengah cuaca panas. Kebetulan pulak kacang merah mmg favorite akak pun...
jemput tengok....amppuuuuuunn.... ^__^