Akak buat kek ni sebab nak perabihkan stok creamcheese dalam fridge tuh..dah lama gak dah..nnt expired lak...pastu duk surf merata dapur, last2 dapat laaa..sungguh x mengecewakan..Resepi asal dari Kak Hanieliza tp akak angkut dari Dapur Lama Mat Gebu(Celebrate Life With Food) ni....Sori la Mat, akak selongkar dapur ko yang dah nk runtuh dah tuh..Kalau tanya Mat pun dia mesti x igt dah kat resepi nih..Akak ada adjust sikit penggunaan telor gred B jek n lebihkan sikit mentega tuh..no hal..moist jek..hehee...Memang mudah dan sungguh sedap!!! 2 thumbs up!!
Bahan A:
- 180 gm mentega (*akak letak 190 gm)
- 170 gm gula halus (gula kastor)
- 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji) (akak guna gred B je)
- 20 gm serbuk koko *
- 120 gm tepung halus *
- 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
Bahan B:-
- 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
- 60 gm gula halus (gula kastor)
- 1 camca teh esen vanila
- 1 biji telor gred A (akak guna gred B jek)
- Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga putih.
- Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
- Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
- Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
- Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
- Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
- Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
- Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
- Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.