Friday, November 28, 2008

Blueberry Cream Cheese Ice Cream


Yang ni permintaan dari anak2 Ummi nak makan ice-cream, jadi duk janji lah dengan diaorang nak buat...surf kat MR nampak resepi dari Yani ni...so senang kan...buatlah petang semalam...sekejap je dah siap pun..lagi pun nak perabihkan whipping cream tu, dah lama sikit dah beli..nnt lama2 expired lak! Layaannn...
Bahan (4 - 6 org.)
160 gm cream cheese
240 gm plain yogurt
60 gm whipping cream
70 gm jem blueberry
1 - 2 sudu besar madu/gula
Cara Membuat:-
  1. Biarkan cream cheese pada suhu bilik. Kalau nak cepat boleh panaskan dengan microwave selama 30 saat.
  2. Pukul cream cheese dengan blueberry jam hingga sebati (cheese tidak berketul-ketul)
  3. Masukkan pula whipping cream dan yogurt. Pukul lagi sehingga sebati.
  4. Rasakan sikit adunan. Kalau tak cukup manis, boleh tambah dengan madu ataupun gula.
  5. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Simpan dalam freezer sehingga beku.

Low Fat Orange Yogurt Cake

Kelmarin jalan2 rumah Soffieyya terberkenan dengan resepi ni, nampak cam sedap je..so malam tadi buat...fortunately, the cake turned out to be very soft and light...so nice!! Sorry Soffieyya..hope you don't mind coz the recipe was copy-pasted from your kitchen..thanx!!
Ingredients:
250g cake flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
70g butter, soften at room temperature
zest of 1 orange
180g sugar (original recipe calls for 200g of sugar)
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain, non-fat yogurt
1 teaspoon vanilla essence
2 tablespoon orange juice

Method:-
  1. Preheat oven at 180 degC. Grease or line a 8" by 4" loaf pan. (* I set 160 deg. Celcius for oven and used 6"x6" pan)
  2. Sift together cake flour, baking powder, baking soda and salt. Set aside.
  3. In a bowl, mix together yogurt, vanilla essence and orange juice.
  4. With an electric mixer, beat butter and orange zest for 1 min. Add in sugar and beat on high speed for about 3 mins.
  5. Add in eggs gradually, about 1 tablespoon at a time, beat constantly for about 2 mins.
  6. On low speed, beat in 1/3 of the flour mixture. On medium-high speed, beat in 1/2 of the yogurt mixture.
  7. On low speed, beat in half of the remaining flour mixture. On high speed, beat in the remaining yogurt mixture.
  8. On low speed, beat in the rest of the flour mixture.
  9. Scrape into prepared pan and bake for 45 mins or until a toothpick inserted into the centre comes out clean.

Sambal Ikan Rica-Rica Cheftania

Punyalah lama simpan resepi dari Cheftania ni...hampir terlupa dan hilang dari pandangan dah resepi nih..hehe..sedap rupanya..kalu tau, lama dah buat..Cheftania, thanx a lot for sharing..Here's the original recipe:-
Ingredients:-
1 kg mackerel (i used selar besar)
(rub with a little salt and tumeric powder, fry half cook)
12 nos. cherry tomatoes
20 nos. thai basil
2 nos. bruised lemongrass
2 nos. onion shredded
5 nos. kalamansi extract juice (limau kasturi)
5 tbsp. oil for frying
salt and sugar to taste
Grounded Ingredients:-
15 nos. red chillies
4 nos. garlic
1 tbsp. belacan
1 slice galangal (lengkuas)
(*grind all above into paste - add about 1/2 cup water to grind)
Methods:-
  1. Heat up oil and add in the grounded paste and bruised lemongrass, stir fry until fragrant.
  2. Add in the onions, tomatoes, juice, salt, sugar and half of the basil leaves and stir.
  3. Lastly add in the fish and balance of basil.
  4. Mix well and ready to be served.

Thursday, November 27, 2008

Gulai Ayam Kasturi

Ummi masak gulai ni petang semalam...sempoi tp Aiman kata sedap! Emm...Aiman ni sumenya sedap..hehe..Resepi asal oleh Chef Ismail ni Ummi dapat dari internet gak ni..tp x igt ambil kat rumah sape...byk sgt explore pnya explore..hehe..
Bahan:-
1.5 kg ayam (dibuang kulit dan potong 12 ketul)
(cuci bersama garam dan bilas bersih)
300 gm ketulan nenas
4 tangkai cili merah dibelah 2
2 biji bawang besar (saiz sedang dibelah 4)
150 ml minyak masak untuk tumis
100 ml santan pekat
150 ml air (jika terlalu pekat boleh tambah air ni)
garam dan gula secukup rasa

Bahan Rempah (dikisar halus):-
3 camca pes cili kering (jika ingin pedas, boleh tambah)
4 cm kunyit hidup yang muda
5 tangkai cili merah segar
3 cm halia muda
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai (bahagian lembut shj)
3 biji buah keras
1 sudu serbuk belacan
2 camca makan serbuk kari daging
3 camca makan kerisik
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah sampai masak.
  2. Masukkan ketulan ayam dan gaul rata. Pastikan api sederhana dan masak sampai air rempah setengah kering. Masukkan air, didihkan selama 2 minit.
  3. Masukkan santan dan ketulan nenas, cili merah dan bawang besar. Kacau perlahan, besarkan api untuk beberapa minit.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Hidangkan bersama nasi.

Stir Fried Tofu With Mix Vege

Ni nak menghabiskan baki sayuran dalam fridge semalam nih....layaannn...dah ala-ala malas jek! Agaknya nak kena bawak pergi holiday la kot..hehe..yeap! kena pergi kan...betul tak..?
Bahan:-
8 keping tofu (beli kat Giant tu, banyak..)
1 batang karot merah
1 paket baby corn
1/2 biji capsicum hijau
200 gm bunga kobis
1 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos cili
1 biji cili merah - hiris serong
garam secukup rasa
sedikit air
sedikit gula (jika suka)

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap cair dan kacau sebentar. Masukkan carrot, kobis bunga dan baby corn. Kacau dan masukkan garam, gula dan sedikit air. Masukkan tofu dan cili merah. Kacau mesra dan tutup api.

Award Otak Kreatif Dari CMG


Wahahaaa...award dari Mat Gebu, time kasih la bagi award ni kat akak...sori la lambat publish kat sini...xtau la line internet slow gegiler..tengah nk upload award ni tetiba macam x muncul je...mengong betuiii!! Ingat kan now musim kenduri dapat bunga telor, cokelat or bunga rampai jek! Tapi sama naik je musim anugerah award jugak...hehe...rupa belakang lawa...rupa depan xtau la...ntah2 xda gigi ke, hidung senget ke, mata sepet ke..wahahaaa..xpalah, jangan toleh belakang la cik abang eh...takut Ummi terkezuuut lak tengok kang..hehee...
Now nak pass jugak la award ni kat:-
(3) Jo
(4) Jie
(7) Shima
(8) Suhana
(9) Nita
(10) Jun
Sudi-sudikanlah ambil ya..

Kreativ Blogger Award & Tags From Vin (VG)

Semalam ada jemputan dari Vin di Canberra sana, mintak ambil award The Kreativ Blogger Award..Thank you so much dear! So nice of you...Well, as saying goes, "nothing is free" so I've to pay by answering this tag questions..huhuuu..They are:


7 Things I Say More Often:

  • Baanggg.. (panggil hb bila nak makan ke, nak mintak pergi kedai ke..hehe)
  • Yaangg..(bila rasa nak bermanja sikit...selalu laaa, tp kat rumah je pggil ni)
  • Adiikkkkk...(to my youngest son, Aiman...dia x suka Ummi panggil adik..hehe)
  • Nanti clear sink yaa..(arahan untuk my dotters sebelum Ummi masuk tidur)
  • Tolong boleh tak?..(kepada sesiapa je yang Ummi nak mintak tolong, everyday ada je yang jadi mangsa..hehe)
  • Kain dah sidai/dah angkat?? (ni tanya kat anak2 dara laa..hehe)
  • Nak masak apa hari ni yaa? (boleh kata hari2 tanya hb or anak2)
7 Things I Did Before:

  • Mandi - pagi2 bangun mesti mandi n segalanya dulu..kan?
  • Masak air
  • Bancuh air Nescafe (our fav drink, almost every morning)
  • Buat Roti bakar - breakfast for the 2 of us (me n hb sebelum g ofis)
  • Basuh 3 pasang baju kurung Ummi (handwash)
  • Bersiap pergi ofis laaa..
  • Switch on my computer laa..(first thing when I arrive in the office, then baru msuk bilik boss)
7 Things I Do Now:
  • Menjawab tag 7 soalan ni..
  • Baca news online
  • Blogging (curi-curi..hehe)
  • Tengah mengumpul diningware (kumpul duit dulu)
  • Tengah terfikir2 jugak nak masak apa petang nnt
  • Menyediakan keperluan dokumen untuk meeting petang ni...
  • Duk fikir jugak nak balik ke rumah ke tak, tengahari ni..
7 Things I Want to do:
  • Banyak sangat la rasanya..masa je x cukup...
  • Bermanja-manja selalu dengan hubby (alahaiiii..)
  • Meluangkan masa selalu dengan anak-anak tengah bercuti kat rumah tu
  • Melancong bersama keluarga
  • Mencari perabut yang Ummi idam (ada laaa...hehe)
  • Nak balik kampung petang esok jumpa abah, dia demam tu..
  • Mengemas dan memasak resepi yang melambak kumpul tu di hujung minggu..aaiiihhh..x cukup masa selalu..
7 Things That Attract Me About the Opposite Sex:
  • Boleh berfikir dengan matang
  • Tidak mudah panik
  • Tidak terlalu menunjukkan ada masalah
  • Rupa dan fizikal
  • Sentiasa mendahulukan family
  • Tunjukkan rasa sayang
  • Tidak mudah marah

7 Favourite Foods:
  • Laksa Penang
  • Kuey Teow Goreng Kerang
  • Kek Coklat/Cheesecake..tp xleh byk la
  • Bingka Ubi
  • Cempedak Goreng
  • Kuih Sagu
  • Banyak lagi..hehe

Kepada semua yang masuk ke dapur Ummi ni..silakanlah ambil award ni ya..x sempat nak list down laa...

Tuesday, November 25, 2008

Victoria Sandwich Cake

Minggu lepas beli jem stoberi kat tempat yang selalu Ummi beli laa..kat Bake Mate..Tapi bila buka tupperware jem tu..tengok semacam jek jem nih! Apahal tokeh ni, dah start nak tipu ke..selalu beli mesti ada buah stoberi hancur-hancur dan pekat gitu..ni licin je macam jem campur agar-agar jek! Dah la tu..merah semacam je tau...geramm betuuiiii..sah-sah jem campuran ni, harga kira sama jek!...nnt nak pergi semula nak complain jugak...
Tapi kek ni memang sedap dengan rasa parutan lemon tu...soft n moist sesangat ala-ala bauhulu kukus...gara-gara terpikat dengan resepi Aunty Yochana la ni...beeeesssstttt! Meh layaaannn..
Bahan:-
180 gm mentega
160 gm gula kastor
3 biji telor - dipukul
30 gm susu segar
30 gm dairy whip cream
1 sudu teh esen vanila
180 gm tepung naik sendiri - diayak
1 biji lemon - diparut
60 gm jem strawberry atau apa2 jem kesukaan
gula aising - untuk tabur (ummi x letak pun..dah cukup manis kek ni)
Cara Membuat:-
Pukul mentega dan gula hingga ringan dan gebu. Perlahan-lahan masukkan telor yang telah dipukul, fresh milk, whip cream dan esen vanila. Masukkan juga parutan lemon. Pukul lagi. Masukkan tepung dan gaul rata dengan spatula. Tuangkan adunan sama banyak ke dalam 2 loyang bulat berasingan berukuran 8 inci yang telah digris dan dialas dengan baking sheet terlebih dahulu. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit/hingga masak. Keluarkan dari oven dan biarkan di dalam loyang selama 5 minit sebelum dikeluarkan. Biarkan sejuk. Sapukan salah satu kek dengan jem dan tindihkan dengan satu bahagian kek lagi. Taburkan gula aising di atasnya sebelum dihidang.

Pengat Pisang

Tengah hari minggu kelmarin ada adik singgah dari kampung nak balik ke Kelantan...dia datang tak plan pun...tetiba je rasa nak singgah...emmm Ummi hidang nasi lemak je lah, nasib baik masak banyak, hehe..dan sebelum dia balik petang tu, Ummi buat pengat pisang ni...

Bahan:-

8 biji pisang emas (tidak terlalu ranum)
1 keping gula nesan/kabung
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
secubit garam
beberapa helai daun pandan - disimpul
sedikit sagu - basuh dan toskan

Cara Memasak:-
Pisang dibelah dua dan dikerat dua dan ketepikan. Dalam periuk, masak santan cair dengan gula nesan, gula pasir dan hingga larut. Masukkan sagu, daun pandan dan pisang. Masak dengan api perlahan hingga sagu masak dan kuah mendidih. Masukkan santan pekat dan sedikit garam, kacau sebentar. Seimbangkan rasa.

Nasi Lemak Hijau Lagiii..

Nih sebenarnya menu di hari minggu kelmarin, lama x masak nasi lemak...semalam x sempat nk posting...dah penah buat dah ni..resepi Mat Gebu nih..Layan resepi di Sini yaaa...

Quilting Bloggers Award dari Sakura


Satu lagi award dari Sakura pulak ni..Hujung2 tahun ni banyak betul dapat award...agaknya penilaian prestasi dah dibuat kot? Hehe...akak punya prestasi macam air sungai...sekejap pasang..sekejap surut...tapi yang pelik nafsu makan x penah surut...perut pun x surut...jadi nak pasang badan pun dah susah...hehee...[*gelak kat luar je ni...dalam hati menangis sungguh sebab makin tembam nih... :(( ]
Sakura, so sweet n nice of you..thanx a lot for the thoughts...so honoured!! Hopefully our relationship always remain...muaahhhh!

Sunday, November 23, 2008

Sambal Udang Wangi

Resepi dari dapur Kak Rinn ni...terliur betul tengok dia tayang udang ni...meh layaannn...emm bila masak tu naik bau macam butter prawn jek!
Bahan:-
300 gm udang
segenggam udang kering - rendam dan tumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 tangkai cili padi - cincang
3 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih - cincang
1/4 cawan air
beberapa titis minyak bijan
minyak masak
garam
gula
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama daun kari hingga naik bau. Masukkan udang kering, cili kisar dan cili padi. Tuangkan sedikit air dan biar mendidih. Masukkan udang dan minyak bijan. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Angkat dan hidang...

Chocolate Chips Creamcheese Muffin

Ni sebab nak menghabiskan choc chips dan cream cheese lebih buat ciskek hari tu...ada sikit lagi..so tengok muffin ni guna sikit je..layaaannn...Resepi asal dari Aunty Yochana tapi ambil dari rumah Mamasya di Brunei sana..
Bahan (12 biji):-
80 gm gula kastor
2 biji telor (saiz besar)
180 gm tepung kek/tepung naik sendiri (*)
1 sudu teh baking powder (*) - diayak bersama
1/4 sudu teh garam
60 gm fresh milk
70 gm butter - dicairkan
Cream Cheese Filling:
100 gm cream cheese - dilembutkan pd suhu bilik
1 1/2 sudu makan gula kastor
2 sudu teh jus lemon
sedikit choc chips - untuk tabur atas muffin
Cara Membuat:-
Preheat oven pada suhu 180 C. Pukul telor dan gula kastor dengan whisk hingga ringan dan gebu. Masukkan susu segar dan mentega cair ke dalam adunan tadi dan kacau. Tuangkan tepung yang telah diayak dengan baking powder tadi dan kacau sebati. Sudukan adunan ke dalam muffin cup dan skopkan 1 sudu makan cream cheese filling ke atasnya dan taburkan dengan sedikit chocolate chips. Bakar selama 20 minit/hingga kekuningan. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas wire rack.

Banana Choc Chips Muffin


Baru ni Ummi beli pisang montel, x abis anak2 makan..kalu biar je alamatnya masuk tong sampah..so buat lah muffin ni..resepi asal dari Noreen, tp nampak kat dapur Maklang hari tu...cuma ummi rasa bila guna pisang montel ni muffin agak kering sikit, x lembab macam guna pisang emas gitu...apapun, still sedap..

Bahan:- (14 biji)
60 gm mentega - dicairkan
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan susu (*ummi guna fresh milk)
2 biji telor
2 biji pisang - dilecek
1 cawan dark/plain choc chips

Cara Membuat:-
Panaskan oven pada suhu 200 Celcius dan susunkan tray muffin yang telah diisi dengan muffin cases. Ayakkan tepun di dalam mixing bowl, masukkan gula dan kacau rata. Dalam bekas lain, satukan susu, telor dan mentega cair dan pukul dengan whisk. Tuangkan ke dalam adunan tepung bersama-sama dengan pisang dan kacau adunan supaya sebati dengan spatula. (Jangan gunakan electric mixer, nanti muffin akan menjadi keras). Sudukan ke dalam muffin cases dan bakar selama 20 minit/hingga masak. Biarkan muffin di dalam tray sebelum disejukkan ke atas wire rack.

Award Lagiiii...Terima Kasih Tak Terhingga

Award dari Suzi...terima kasih atas penghargaan ini..xtau dah nak kata apa, nak ucap apa..time kasih, time kasih atas ingatan, semoga silaturrahim kita berpanjangan...

Penghargaan dari Hana - kalau sungguh bagai dikata...selalulah bertandang ke sini yaa..hehe..biarkan apa orang nak kata...wakakakaa, apa ke jenis pantun ntah laa..sebab dah x boleh nak berkata-kata..banyak sangat terima award! Hana, harap persahabatan akan berkekalan dan terjalin erat bila dah balik Malaysia nnt ya...muaahhhh!!

Friday, November 21, 2008

Baked White Chocolate Cheesecake

Tangkap leleh tak..?? hehee..
Taraaaaa..!!! Dah lama x buat ciskek yang menjadi kegilaan (*ayat power nih..) anak2 dan hubby jugak di rumah ni..tapi Ummi sedang berusaha menjadikan dia musuh tanpa rela Ummi...huhuuu..Resepi dari dapur orang UK ni...sapa lagi..kalu bukan Noreen tu haa..thanx Noreen...memang killer!!! Dengan whipping cream dan grated white choc lagi kat atasnya..alahaiii banyak mana la kalorinya...sendiri mau ingatlaaa...!

Bahan (10 potong):-

180 gm white chocolate - kalau xda, boleh guna milk chocolate
150 gm granita/digestive biscuits (*ummi guna oreo)
80 gm mentega - dicairkan
500 gm cream cheese - suhu bilik (*ummi guna Philladelphia)
300 gm sour cream
3/4 cawan (170 gm) gula kastor
1 camca teh esen vanila
3 biji telor - suhu bilik
1 camca besar - lemon juice (*ummi tambah ni)
thick cream - to serve (*ummi pukul whipped cream)

Cara Membuat:-
  1. Panaskan oven pada suhu 160 deg Celcius. Letakkan baking paper ke dalam loyang bulat 8 inci dan ketepikan.
  2. Masukkan separuh white chocolate ke dalam food processor dan blend. Biarkan kasar jangan halus sangat, ketepikan. (Ummi parut jek)
  3. Masukkan biskut ke dalam food processor dan blend hingga hancur. Sementara itu bolehlah masukkan mentega cair dan blend sebati.
  4. Tuangkan biskut tadi ke dalam tin kek dan tekan2 biar padat. Masukkan ke dalam fridge selama 30 minit.
  5. Dalam mangkuk lain, satukan cream cheese, sour cream, gula dan esen vanila ke dalam FP dan blend hingga sebati sambil dimasukkan telor satu persatu (*ummi guna mixer je).
  6. Kemudian tuangkan ke dalam tin kek yang berisi biskut tadi dan taburkan white chocolate yang telah dikisar tadi. Kacau dengan garfu supaya ianya larut sedikit ke dalam adunan dan bakar selama 50 - 60 minit/hingga masak.
  7. Tutupkan api oven dan biarkan kek di dalam oven dengan direnggangkan pintu oven selama 2- 3 jam (Permukaan kek akan sedikit merekah)
  8. Selepas itu bolehlah disimpan di dalam fridge selama 4 jam.
  9. Sapukan cream ke atas kek dan parutkan lebihan white chocolate dan taburkan ke atas cheesecake tadi. Bolehlah dipotong dan hidangkan....Killer u!!
Sebelum dibakar

Daging Goreng Daun Selasih


Ni pun kes nak menghabiskan daging yang tinggal sikit lagi dalam fridge...jalan2 rumah Mat nampak dia masak daging ni...terliur la pulak...Resepi asal dari Jo, dia masak ayam...kebetulan daun selasih Ummi tu dah hampir nak gugur je hujan2 ni..tu la pasaiii...sayang pulak kan..jadi Ummi pun kutip laa..selamat bersama daging ni..sedaplah masakan ni..walaupun sempoi je nak buat!! Jadi lauk tengahari semalam jugak ni..Najiha kata, emak bekal sikit sangat lauk ni..x cukup dia nak meratah..hehe..Thanx Jo, thanx Mat..
Bahan:-
500 gm daging lembu batang pinang atau ayam
2 camca besar cili kisar
5 biji bawang putih - cincang
1 cawan daun selasih (basil)
1 camca besar sos ikan (nampla)
1/2 camca teh belacan
sedikit gula (optional)
minyak untuk menggoreng dan menumis
sedikit lada sulah

Cara Memasak:-

  1. Hiris daging nipis, cuci dan gaul dengan sedikit lada sulah dan garam. Goreng hingga daging empuk dan sedikit garing. (jika bukan daging batang pinang, elok direbus dahulu hingga lembut baru digoreng). Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar. Tumis lada kisar dan belacan hingga wangi. Masukkan bawang putih, gula dan sos ikan. Gaul rata.
  3. Akhir sekali masukkan daging goreng tadi dan daun selasih. Kacau mesra. Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat...memang best!!

Sotong Percik

Menu makan tengahari semalam...Ummi n hb cuti sebenarnya, bagi sokongan moral dan buatlah apa yang patut sebagai usaha dan tawakal untuk Najiha yang masih exam lagi pagi n petang semalam. Lepas masak tengahari semalam, Ummi tapaukan nasi dan lauk sume, hb pergi ke sekolah Najiha hantarkan makan tengahari ni. Dia stayback je kat surau sekolah kalau ada exam sampai petang. Resepi dari Rossitamz@MyR ni...asal namanya Sotong Percik Ramadhan..tapi Ummi wat bulan Zulkaedah, hehe...Ummi wat half je dari resepi asal ni..
Bahan:-
8 ekor sotong yang besar
10 biji cili kering (*)
5 biji cili padi (*)
5 biji cili merah (*)
1 labu bawang besar (*)
2 inci halia (*)
2 inci lengkuas (*)
2 batang serai (*)
1 helai daun kunyit - hiris halus
4 helai daun limau purut - hiris halus
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam jawa
garam dan perasa secukupnya.
Cara Memasak:-
  1. Bersihkan sotong dan potong (jangan putus) sejarak 1 1/2 inci (seperti gambar atas ni).
  2. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudian susun dalam pinggan.
  3. Kisar bahan-bahan bertanda (*). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau purut dan air asam serta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih dan pekat sikit.
  5. Tuangkan ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan tadi. (*Ummi letakkan sotong tadi ke dalam kuah dan gaulkan kuah dengan sotong 4 - 5 saat, tutup api)

Cryspy Fried Bread (Roti Goreng Rangup)

Ni pun buat untuk sarapan pagi semalam...di samping mee goreng tu...tengok banyak lah roti lebih..nnt x sedar expired lak...bila goreng camni..laku je..Aiman yang makan banyak sekali! Sedap..rangup!! Resepi dari HaSue@MyR ni..

Bahan:-
8 keping roti (buang kulit tepinya)
serikaya secukupnya
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
2 cm (1 sudu besar) marjerin
1 sudu kecil garam
sedikit gula (supaya gorengan sedikit berkilat)
sedikit pewarna kuning

Cara Memasak:-
  1. Di dalam bekas satukan tepung bersama marjerin, garam dan gula. Bancuh dengan air dan kacau dengan whisk, masukkan pewarna kuning, gaul rata dan ketepikan.
  2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong kepada 4 bahagian.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng.
  4. Celupkan roti tadi ke dalam adunan teung dan goreng sehingga keperangan. Balik-balikkan selalu (kalau lagi garing, lebih rangup dan sedap!)

Mee Cili Padi

Ni menu breakfast pagi semalam...Najiha siap tapau bawak bekal gi exam lagik! Ya la, semalam dia exam sampai petang dan dia ni biasanya mesti makan pagi2..Walaupun mee cili padi, tp takda lah sampai pedas menyengat lak..kang sakit perut pulak anak dara Ummi ni..actually bahannya sempoi jek! Kebetulan ada daging..sedikit cili kering kisar dan tumbuk cili padi, sayur dan bahan sos lain tu cam bese2 goreng mee tu laa..

Thursday, November 20, 2008

Award - Thanks to Hana & Intan Rosnita

Award Best Blogger Award 2008/2009 dari Hana di Jepun sana...aih ya ke ni?? Apapun penilaian anda semua Ummi terima seadanya...seronok nak menumpang berkawan dan bertukar2 fikiran di sini...so, musuh jangan dicari, rezeki jangan ditolak...orang dah bagi tu, ambil je lah...alhamdulillah..terima kasih bebanyak lah Hana yaaa...sentiasa mengingati kak Ummi ni..anda memang disenangi!! thanx...muaaahhhhhh!!!

And this one was given by Intan Rosnita...terima kasih bebanyak lah yaa...suka jugak dengan pink ni..teringat pulak kat langsir lama dapur kak Ummi yang pink + maroon dulu tu...memang akak suka...jadi bila dapat award the Pink Sisterhood ni kiranya macam dah ada orang yang noticed lak akak ni suka pink eh! suka semua kaler asal cantik...! Tapi yang ni khas untuk sempena Kempen Kanser...moga2 kita semua kaum Hawa dilindungi dari penyakit paling bahaya dan pembunuh senyap No. 1 ni...Nauzzubillah..!!
Thanx a lot to both of you...muaaahhhh!!

Wednesday, November 19, 2008

Sambal Kuini

Ada yang mengidam nk sambal ni ke? Jamu mata dulu ya..now dah musim dia kan..nnt pegi cari ya..boleh wat sambal..hehe..Berselera sungguh ummi berbuka puasa semalam..!! Ok, igt xyah letak resepi tadi, tapi ada permintaan ni..akak letak jugak la ya..ni kira my style la ya...boleh adjust kalu x kena dengan tekak eh!..selamat menyambal..!!! Jangan x nampak mertua lalu belakang dah laaa..hehe
Bahan:-
2 biji buah kuini yg masak kekuningan (kupas dan diracik2)
4 biji cili padi
3 biji cili merah
3 cm belacan - dibakar sedikit
2 sudu besar air asam jawa
garam secukupnya
sedikit gula
Cara Menyediakan:-
Kisar atau tumbuk (*kalu berani laa..takut terpercik je) kesemua bahan kecuali buah kuini. (akak masukkan juga 2 sudu besar kuini yang diracik semasa blend). Kemudian tuang ke dalam bekas dan gaul dengan buah kuini tadi. Seimbangkan rasa pedasnya..jangan menyengat sangat! Siap untuk dimakan bersama ulam dan nasi panas2...

Pegaga Lemak Cili Padi

Kelmarin tengok masakan ni kat rumah Maklang, jadi teringat lah daun pegaga Ummi yang duk tumbuh meliar dah banyak x dikutip...x penah lagi wat gulai lemak cili padi pegaga ni..pastu try laa..emmm bagi penggemar ulaman, mesti sukanya..walapun ianya x semanis daun asam-asin tu..Bahannya agak2 je la ya...Terima kasih Maklang bagi idea, xpun pupus camtu je lah daun pegaga Ummi, duk harap Ummi sorang je makan ulam ni..hehe
Bahan:-
Daun pegaga
Udang
Cili padi
Bawang merah - tumbuk
Kunyit hidup - tumbuk
Santan cair
Santan pekat
1 keping kecil asam gelugor
Cara Memasak:-
Masukkan kesemua bahan kecuali santan pekat dan daun pegaga ke dalam periuk. Renehkan sebentar dan masukkan santan pekat, garam dan daun pegaga. Kacau sebentar dan tutup api.

Ikan Masak Benggali

Asalnya hari tu ada jalan2 dapur Bro Rozzan, tengok gulai ikan ni terujanya nak rasa..macamana la agaknya...Pastu tengok Mat Gebu pun buat dah..ni turn Ummi pulak! Sedap, nak kata asam pedas bukan, nak kata kari lagi la bukan..hehe..Terima kasih keduanya!
Bahan:-
1 ekor ikan kerisi (*ummi guna ikan merah)
2 - 3 biji bawang besar (dihiris untuk tumis)
Bahan Kisar:-
2 sudu besar cili kisar/cili boh
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar (penuh) lada hitam
1 sudu teh (penuh) jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
air asam jawa secukupnya
3-4 cawan air
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa (jika suka)
1 ikat daun ketumbar
2biji tomato (belah 2 atau 4)
sayur bendi atau terung
2 - 3 senduk minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
Ikan dibersihkan dan dipotong ikut suka. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar hingga separuh layu. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga naik minyak/garing. Masukkan sedikit air jika perlu, lalu masukkan pula daun ketumbar. Kacau dan biarkan sebentar (1-2 minit). Seterusnya masukkan air (3-4 cawan), ikan dan juga sayur bendi. Biarkan sebentar dan masukkan air asam dan garam. Seimbangkan rasa tapi jangan terlalu masam. Akhir sekali masukkan buah tomato, kacau sebentar dan dimatikan api.

Keledek Goreng

Kelmarin balik dari kenduri singgah kejap rumah mak dapatlah keledek ni sebab adik dari Kelantan ada balik..dia beli kat sana murah sungguh..! sedapnya minum petang semalam..

Tuesday, November 18, 2008

Kek Gula Hangus


Lama sangat teringin nak buat kek gula hangus ni...dah perap resepi dari Nita ni berzaman dah...Nak bagitau...memang sedaaapppp!!! Selalu kalu makan yang penah Ummi beli ke, rasa sangat soda dia pada kek tu..so this is the best one that I've ever tried!!!

Bahan:-

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 2 camca teh soda bikarbonat
  • 4 biji telor
  • 2 camca besar mentega

Cara Membuat:-

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. (hati-hati semasa memasukkan air, kena gula akan meletup2). Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.
  2. Pukul 4 biji telor sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
  3. Kemudian ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telor tadi. Akhir sekali masukkan gula hangus tadi. Kacau rata. Tuang adunan dalam loyang 7"x7" dan perap adunan selama 3 - 4 jam. Panaskan ketuhar dengan suhu sederhana 160 - 180 C dan bakar selama 45 minit ke 1 jam. (*ummi bakar pada suhu 160 C selama 50 minit shj).

Award - The Amazing & Coolest Blogger

Terima kasih kepada Hana yang duk kat Jepun tu sebab sudi bagi award kat akak di Kuantan ni...aduhaii punya la mahal tambang nak pegi sana ambik award ni...tapi Hana pnya pasaiii, akak pergi jugak..hehe..lain kali naik kapal selam je la kot...murah sikit..hehee...Thanx Hana, love u!!

Bubur Kacang

Bubur kacang ni memang favourite hubby!!! Dah lama x makan semenjak dari puasa lagi rasanya..so layaaannnn...xyah resepi la kot...dah ada dalam entry lepas...konon layan hb, tp Ummi pun hentam banyak jugak..hehe..dah kena dengan lemak manis dan masin sikit...alahaiii xkan nak pandang je kan..mau-mau 2 mangkuk (*kecik je laa)...hehee

Sunday, November 16, 2008

Ayam Seri Inai

Okayy dah buat nasi minyak kena la ada lauknya kan..resepi dari majalah Saji keluaran November ni...pelik eh, nama dia..agaknya sekarang ni sibuk musim kahwin kot, tu la pasaii ayam ni pun namanya Seri Inai gitu..kat mana letak inainya pun x tau la...sebab kaki ayam serta kukunya dah kena buang..kira ayam ni mandi inai la agaknya..hahaa....
Bahan:-
1 ekor ayam (potong lapan)
750 ml santan pekat
250 ml air (optional)
sedikit minyak untuk tumis
Bahan Giling Halus:- (*ummi kisar je)
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
3 cm halia
7 biji buah keras
1 sudu besar serbuk jintan manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
sedikit kunyit hidup
1 keping kecil asam gelugor (*ni ummi tambah)
sedikit gula (*ni ummi tambah gak - optional)
garam secukup rasa
Cara Memasak:-
Bersihkan ayam dan rebus separuh masak. Angkat dan toskan. Lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali lain, pijarkan minyak dan tumis bahan giling sehingga wangi. Kemudian masukkan ayam, santan, asam gelugor dan sedikit air (jika perlu). Kacau rata, masukkan garam dan masak hingga pekat. Angkat dan hidangkan mengikut kreativiti anda..

Nasi Minyak Asas

Baru ni Ummi beli majalah Saji keluaran November ada satu artikel 2 mukasurat pasal Nasi Minyak Asas...So kepada yang duduk di luar negara sana, kot ingin dijadikan panduan ataupun yang tak sempat nak beli majalah ni..Ummi petik secara ringkas petua dari Kay Raz dalam buku tersebut tentang beberapa cara ramuan membuat nasi minyak asas. Menurut beliau, sekiranya ingin membuat nasi jagung juga boleh menggunakan sukatan yang sama. Walaupun senang, tapi kita mungkin x tau ada beberapa campuran/sukatan yang boleh dicuba untuk memasak nasi minyak. Nasi minyak mestilah ada rasa sedikit masin dan manis...Dalam artikel ni, sukatan masakan adalah untuk 5 orang..meh tengok!!
Bahan Utama:- (sukatan utk 5 orang)
3 cawan beras - basuh dan toskan.
3 cawan air
Campuran Minyak:-
Cara A:
1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar marjerin
Cara B:
3/4 cawan minyak jagung
Cara C:
1/2 cawan minyak masak biasa
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar minyak sapi
Cara D:
1/2 cawan minyak masak biasa
3 sudu besar minyak sapi
Cara E:
Setengah cawan minyak jagung
3 sudu besar minyak sapi
Bahan Tambahan:-
1 labu bawang besar (dihiris/dimayang)
3 ulas bawang putih (dihiris)
4 cm halia (tumbuk/hiris)
Daun pandan
sedikit kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
3 sudu kecil garam
3 sudu kecil gula
1 cawan susu cair
Cara Memasak:-
Panaskan kuali, tumis semua bahan dengan minyak pilihan hingga garing. Tuangkan tumisan ke dalam periuk elektrik yang telah diisi sukatan air. Masukkan gula dan garam dan biarkan mendidih. Masukkan susu dan rasa airnya. (Jangan dibiarkan air mendidih lama sangat). Kemudian masukkan beras yang ditoskan tadi. Kacau rata dan tutup periuk. Biarkan nasi tanak seperti biasa. Bila nasi sudah mengering, taburlah kismis/kacang gajus goreng. Boleh juga ditaburkan daun sup/daun ketumbar.

Nota: Kalu boleh, nasi ini jangan dikacau banyak kali, cukup 2 kali sahaja - pertama semasa beras baru dituang ke dalam airnya dan kedua ketika nasi baru mengering dan tempat tekanan periuk elektrik sudah naik ke atas.

Tag - Work Station

Haii sampai 3 orang dah tag Ummi ni..nampaknya kena cepat2 lah buat..kang lagi ramai tag sebab tengok x buat lagi..hehe..Ni lah tempat Ummi melepak malam2 lepas siap masak dan wat keje rumah, pc ni duduknya kat bilik belakang bersebelahan dapur Ummi tu...kalu nk upload gambar2 Ummi biasa guna pc ni sebab sume gambar tu duk dlm software kat sini..senang compile kat sini je...Actually sini jugak lah anak2 Ummi menumpang update frienster ke, blog ke..dan si Aiman tumpang sekaki main game..
Tapi yang ni khas untuk Ummi and hubby sebenarnya..Kalu yang kat bilik belakang anak2 guna tuk study or print keje ke, Ummi guna laptop ni..Ummi suka duk depan tv je bila nk reply messages kat shoutbox, ronda2 dapur blogger lain sambil tengok rancangan tv yang Ummi xnak miss lah..hehe..so laptop ni selalu melepak kat ruang tv or meja makan laa...hubby suka baca news, blog politik sume kat ruang tv ni laa..sambil2 tengok rancangan tv laa kiranya..tp lately ni abanglong dah start pinjam laptop ni sebab dia tengah ada tesis pasal "how to create and manage blog" jugak..pulak dah!! Nampaknya Ummi kena cari 1 laptop pulak untuk dia..yang ni xleh bagi laa..mahaiii sikit ooo..hehe...Jadi buat sementara ni, laptop ni masuk kolej laaa..belajar dengan abanglong..hahahaa..
Kepada Hana, Ummu Hanis dan Eda (*o ya Eda, akak suka lagu lama kat blog Eda tu..hehe) thanx a lot for tagging me..wpun akak ni bz..akak "ushaa" jugak membuatnya..xnak lah tag sape2 dah..xdan nk fikir pun...okayyy!!
<k.chik> <ela> <k.ctdelima> <hana> <ummi>

@LiYaNNuaR / azza / ras-adieza / zara ezo / LepidopTera / ummuhanis/ ummi


<k.chik> <ela> <ct.delima><Hana><K.Zana> <eda> <ummi>


Rules:
snap work station anda then...
taruk link blog anda kat bawah gambar work station anda...
iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada..
tengok contoh yang dibuat nih...
begitulah seterusnya sampai bila-bila, ok...
sekiranya tag ini berkembang...
pasti akan ada banyak link-link di bawahnya...
lastly...tolong pass tag ini pada tujuh (7) blogger lain...