Assalamulaikuuuuummmm....waaaah xda orang laaa...sume balik kampung eh...xpun pi jalan-jalan.... Akak pun jalan-jalan jugak....jalan dalam rumah...ketengah ke dapur....x abis2 jalan...hahahaa...Pastu lagi sakit hati ni taauuu....sakiiiiiiittt jek....bukan sakit apa...sakit mata tengok puding nih....gara-gara guna pisang berangan la...pisang ni bila kita dah potong tu kan...xleh langsung biar lama2...terus lebam kat tengah tu..bukan sikit punya hitam...hadoiii....So masa nak snap gambar tu lg lebamm...bam....Kuih dah sedap daaahhh...mata jek sakit tengok sebab tak cantiiik...Kalau guna pisang nangka, mesti cantik kot jadi...huhuu...tp masa lapisan akhir tuh..akak terlewat letak pisang, so pisang x tenggelam sangat...lupa duk sambil hadap blog..hehee
Oleh itu sapa-sapa nak try better guna pisang lemak manis ke, pisang nangka (ikut resepi) dan yang tidak akan jadi kehitaman tengah tuu...adeii menciiisss laaahhh! Tapi kuih ni mmg sedap....hasil terjeling kat dapur Azie hari tuh...terus akak buat...tengok pisang berangan jek ada kat kedai, patutnya guna pisang nangka, tp konon xnak takut masam2 sikit kan pisang nangka tuh...gasaakk laaa...Layaann...thanks to Azie yang dapat resepi ni dari KakWan kat MyR...Time kasih buat Kak Wan n Azie...Nak buat pun senang, cuma akak edit sikit bahan sbb ada bahan yg xda la pulak..hehe, xpa kan Kak Wan...jom layaaann..
Oleh itu sapa-sapa nak try better guna pisang lemak manis ke, pisang nangka (ikut resepi) dan yang tidak akan jadi kehitaman tengah tuu...adeii menciiisss laaahhh! Tapi kuih ni mmg sedap....hasil terjeling kat dapur Azie hari tuh...terus akak buat...tengok pisang berangan jek ada kat kedai, patutnya guna pisang nangka, tp konon xnak takut masam2 sikit kan pisang nangka tuh...gasaakk laaa...Layaann...thanks to Azie yang dapat resepi ni dari KakWan kat MyR...Time kasih buat Kak Wan n Azie...Nak buat pun senang, cuma akak edit sikit bahan sbb ada bahan yg xda la pulak..hehe, xpa kan Kak Wan...jom layaaann..
TALAM BERLAPIS PISANG
Resepi : Kak Wan @ MyResipi
Sumber : Azie
Bahan-bahan ( Loyang 8" empat segi )
Bahan A- 120gm tepung beras
- 100gm tepung ubi (*akak letak 50 g tpg jagung, 50 g tpg sagu) sbb xda stok tepung ubi
- 250ml santan pekat KARA (*akak pun guna santan ni)
- 150ml air
- 175gm gula
- 1/2 sudu teh garam
- Daun pandan
- 400ml santan cair (*akak letak 100 ml santan Kara + 300 ml air)
- Bahan C 400gm pisang nangka (dihiris nipis) *akak guna pisang berangan, cepat hitam tengahnya..
- Satukan bahan A, gaul rata supaya tidak berketul.
- Masak bahan B sehingga mendidih, keluarkan daun pandan. Tuang kedalam bahan A, kacau rata. Bahagikan kepada 3 bahagian.(*akak letakkan 2 bahagian dengan warna hijau n kuning)
- Tuang bahagian pertama dan kukus selama 5 minit. Angkat dan aturkan hirisan pisang ke atasnya. Kukus sekejap supaya pisang masak.
- Tuang bahagian kedua dan kukus selama 5 minit, aturkan pisang buat seperti bahagian pertama.
- Untuk bahagian terakhir kukus selama 30 minit dan tutup loyang dengan aluminium foil.
- Sejukkan kuih sebelum dipotong.