Wednesday, October 29, 2008
Blueberry Bun
Ayam Masak Merah Noorma
Nasi Tomato
Acar Mentah @ Jelatah
Saturday, October 25, 2008
Kek Buah Kak Liza
- Campurkan semua bahan A dalam mangkuk dan kacau rata dengan senduk kayu. Ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, gaulkan bahan ayak dengan gula. Masukkan buah campuran, badam urai, kulit oren.
- Perlahan-lahan tuangkan bahan A.
- Kacau dengan senduk kayu sehingga sebati.
- Tuang dan ratakan dalam tin/loyang (ummi guna loyang 8x8" jadi nipis sikit, lain kali leh tukar loyang 7x7") yang telah digris dan dialas dengan baking sheet.
- Taburkan badam di atasnya dan bakar pada suhu 180 C (ummi set 175 C) selama 1 jam.
Rendang Daging CT Catering
Ayam Goreng Cornflakes
Egg Benedict
Lenserkan bekas/loyang kecil dengan butter. Sapukan roti dengan butter dan letakkan di dalam setiap bekas membakar. Taburkan sedikit lada hitam dan garam. Pecahkan sebiji telor ke atas roti tersebut dan tabur lagi sedikit lada hitam dan garam. Boleh juga ditabur sedikit cheese jika suka. Bakar pada suhu 180 C selama 15 - 20 minit atau hingga telor putih agak masak dan kuning telor agak masak je..
Pasta with Thick Mushroom Sauce
Wednesday, October 22, 2008
Singgang Sotong
Tofu Omelette
Kacang Buncis Goreng Dengan Tempe dan Udang
Tuesday, October 21, 2008
Meehoon Kicap Diana
Mini Birthday Party For Aiman
Ini lah dia Blueberry Cake yang Ummi beli...mahalnya...RM48.00?? emm..xyah beli dah la lain kali..tahun depan ntah berapa pulak harganya ek!
Antara makanan yang terhidang..alamak lupa nk close-up KFC tuh!!
Jelly kelapa ni dibawa oleh my sis-in-law...sedapnya..sejuk tekak!! Aiman with his 4 cousins..hehee..dikelilingi jelitawan eh!Yesterday I've invited my brother and his family to come over to my house and we celebrated Aiman's mini birthday party at 8.00 pm...I only prepared meehoon goreng, and on the way back from office I bought a bucket of KFC and birthday cake for my dearest Aiman...as promised! Although it was just a small party, he was so happy with his 4 cousins (all girls..heee)...So, layaaann gambar je lah yaa...Yesterday, when he came back from school, he had asked his Abah to accompany him to the nearest shop..he wanted to buy something (apa lagi...mainan laaa...). Yeap! he bought a kind of game called Bidaman (*what is it???...me, pening kepala...hehee). I think, all kids knew this game very well...apa-apa aja lah Aiman..Was that all you've been thinking for your birthday gift?? Waahaa..lucky he didn't ask PS3 or anything that is more expensive!!
Monday, October 20, 2008
Happy Birthday to My Youngest Boy
Wednesday, October 15, 2008
Kek Lapis Blueberry Pandan
Kek lapis ni ummi ambil resepi dari dapur Edazman yang asalnya menggunakan jem strawberry. Tapi sebab xda stok dan angin R tu datang macam ribut xdan-dan sangat...so Ummi bantai je guna jem blueberry yang ada dalam stok..Resepi mudah je, nak melapisnya yang x berapa larat nk tunggu tepi oven..Meh tengok resepi asal yaa..
- 250 gm butter (elok guna jenama Golden Churn)
- 120 gm gula halus
- 6 biji telor
- 120 gm tepung Hong Kong
- 1/2 sudu besar ovelette
- 100 gm jem strawberry
- 150 gm kaya (ummi guna jenama Yeos)
- 1 paket serbuk santan
- pewarna merah jambu, hijau dan kuning
- Pukul butter dan gula hingg ringan. Masukkan telor satu persatu, pukul rata setiap kali telor dimasukkan.
- Masukkan ovelette dan pukul lagi. Masukkan tepung dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan jem strawberri (i used blueberry) dan pewarna merah jambu, kacau rata.
- Bahagian kedua dicampurkan dengan kaya dan pewarna kuning, kacau rata.
- Bahagian ketiga dicampurkan dengan serbuk santan dan pewarna hijau. Kacau rata.
- Alas dasar loyang 7"x 7" dengan kertas minyak yang disapu marjerin pada dasar loyang.
- Masukkan 3 sudu besar adunan merah jambu dan bakar selama 3 minit dengan api atas pada suhu 175 deg. celcius hingga permukaan berwarna coklat muda.
- Kemudian masukkan 3 sudu besar adunan kuning pula dan bakar lagi dengan api atas.
- Kemudian masukkan 3 sudu lapisan hijau pula dan bakar. Buatlah berselang seli hingga habis.
- Bagi lapisan terakhir bakar dengan menggunakan api atas dan bawah bersekali selama 5 - 6 minit.
Udang Supreme
Ayam Pedas Bersalut Telor
Menu berbuka puasa untuk Ummi, hb and Najiha petang tadi... ayam lagik!! Huhuuu..memang jemu dah, tapi permintaan anak2 kenalah turutkan. Resepi simple je, terjumpa kat rumah Kak Rinn ni...xda sukatan pun dalam resepi ni, main agak2 je. So, ini sukatan ummi lah yaa..
4 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 cm lengkuas - tumbuk
3 batang serai - potong kecil & tumbuk
2 sudu besar cili kisar
2 camca besar air asam jawa
1 1/2 sudu gula/secukup rasa
garam secukup rasa
2 biji telor
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan kacau hingga cili benar masak dan pecah minyak. Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masak ayam hingga kuah pekat. Pecahkan telor ke dalam masakan dan kacau sehingga telor menyaluti keseluruhan ayam. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Monday, October 13, 2008
Best Choc Moist Cake
Bahan:-
Cara-Cara:-
Roti Jala (Resepi II)
Kari Sardin
Cara Memasak:-
Friday, October 10, 2008
Sebahagian Gambar-Gambar Di Aidilfitri Pertama
My daughters Najwa & Najiha with their cousins
Beraya di rumah bakal Besan baru my parents, hehee..
Emm...sempat lagi posing tuuuhh! :DTerima kasih laa..kami nak balik dulu la yaa..
My hubby duk melayan anak buah sorang tu..
Gelagat "Fang Face" my daughters & their cousinsAbah dan emaklah orang paling bahagia bila melihat sebahagian besar dari 12 orang anak2 serta menantu dan cucu-cucu berkumpul.
Tangan dihulur, maaf dipinta, moga emak dan abah berbahgia dan dalam lindungan Allah swt. selalu..
Dakapan dari ayahanda tercinta...wpun dah selalu cium diaorang..tapi di pagi Syawal terasa kelainannya..sayu betul..
5 kg daging dendeng...Ummi n adik yang uruskan ni...cerewet betul nak wat ni, kena rebus, kena hiris, kena tumbuk, kena goreng..byk step kan sebelum boleh masuk dalam kuali ni...adeeehhh!!
Lepas tu tolong emak balut ketupat pulak...pinggangku..alahaiiii