Thursday, December 31, 2009

Marble Chocolate Cheese Cake


Akak buat kek ni sebab nak perabihkan stok creamcheese dalam fridge tuh..dah lama gak dah..nnt expired lak...pastu duk surf merata dapur, last2 dapat laaa..sungguh x mengecewakan..Resepi asal dari Kak Hanieliza tp akak angkut dari Dapur Lama Mat Gebu(Celebrate Life With Food) ni....Sori la Mat, akak selongkar dapur ko yang dah nk runtuh dah tuh..Kalau tanya Mat pun dia mesti x igt dah kat resepi nih..Akak ada adjust sikit penggunaan telor gred B jek n lebihkan sikit mentega tuh..no hal..moist jek..hehee...Memang mudah dan sungguh sedap!!! 2 thumbs up!!


Bahan A:

  • 180 gm mentega (*akak letak 190 gm)
  • 170 gm gula halus (gula kastor)
  • 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji) (akak guna gred B je)
  • 20 gm serbuk koko *
  • 120 gm tepung halus *
  • 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)

Bahan B:-

  • 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
  • 60 gm gula halus (gula kastor)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 biji telor gred A (akak guna gred B jek)
Cara-Cara:-

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
  5. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  6. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  7. Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  8. Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
  9. Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
  10. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.

rupa kek yang telah dipotong...

Wednesday, December 30, 2009

Tiramisu

Dah lama sangat dah beli biskut tiramisu nih sampai Najwa tegur bila akak nak buat tiramisu nih..kang biskut tuh dia cicah air nescafe kang, haa..heheee....macam kena gertak jek...So malam tadi duk mengadap tiramisu je laaa, akak buat hari Ahad ni sebenarnya sebab abanglong pun dah nak balik..sempat la dia makan...Resepi amik dari FP Hanieliza...mudah dan ringkas, thanks kak Liza....
Bahan A:-
  • 24 keping biskut tiramisu
  • 250 gm cream cheese
  • 150 ml yogurt asli (plain yogurt)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan air *
  • 1 sk. nescafe * (dibancuh bersama)
  • serbuk koko secukupnya (*akak guna Vouchelle)
Bahan B:-
  • 150 ml air
  • 1 sb. serbuk agar-agar
Cara-Cara:-

  1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu dalam loyang yang sesuai.
  2. Basahkan biskkut tadi dengan air nescafe.
  3. Pukul keju dan gula hingga gebu.
  4. Masukkan yogurt dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
  5. Masak bahan B hingga mendidih dan masukan dalam adunan, kacau rata.
  6. Sapukan sebahagian adunan keju ke atas biskut tadi.
  7. Ulang lagi dengan menyusun baki biskut di atas keju pula (*akak ayak serbuk koko dulu atas keju sebelum susun lagi biskut di atasnya)
  8. Lapiskan pula baki keju tadi di atas lapisan biskut yang akhir.
  9. Ayakkkan rata-rata serbuk koko atas permukaan atas keju.
  10. Sejukkan beberapa jam di dalam fridge sebelum dihidangkan.

telah siap dilapis sebelum disejukkan....

biskut savoiardi ladyfingers yang digunakan

Kung Pao Fillet-O Fish

Jom ber"kung pao" pulak...heheee....sedap ni...Lauk malam kelmarin ni, dah finished..hehee..malam tadi x masak sebab baru je nak pergi dapur, my brother datang pulak bagi mee goreng mamak sorang sebungkus masa hantar anak2 dara dia duk rumah ni...So, daging siang dah masuk peti semula..hehee...esok2 la masak..Meh je layan resepi dari dapur Rinn nih...ringkas aje..
Bahan:-
  • Isi ikan merah dipotong kiub memanjang, digaul bersama garam, lada putih dan tepung jagung, pastu goreng "deep fry" hingga garing.
  • 1 bawang besar - dimayang
  • 3 ulas bawang putih - doletil
  • 2 inci halia - diketuk
  • 1 sb. cili kisar atau serbuk cili
  • air asam jawa secukupnya
  • 10 tangkai cili kering - direndam
  • 2 sb. sos tiram
  • 5 sb. sos cili
  • 5 sb. sos tomato
  • 2 camca teh sos Lea Perrin & Wocestershire
  • garam dan gula secukup rasa
  • Nenas - dipotong kiub
  • Timun - dibuang empulur dan dipotong kiub
  • Buah tomato - dipotong kiub
  • Kacang tanah goreng (menggantikan kacang gajus) - akak x letak pun

Cara-Cara:-

  1. Tumiskan semua bawang sampai layu.
  2. Masukkan cili kisar dengan air asam jawa. Tumis sampai naik minyak.
  3. Perasakan dengan garam dan gula
  4. Masukkan isi ikan yang telah digoreng garing tadi bersama cili kering. Kacau.
  5. Akhir sekali masukkan nenas, timun, tomato dan kacang tanah. Masak dan kacau rata. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Monday, December 28, 2009

Nasi Goreng Jagung

Ngeeee...Hari Jagung Sedunia pulak eh...makan tengahari Sabtu punya...akak, hb n Aiman ke jemputan kenduri, abanglong n anak2 dara xnak ikut..aiihh susah betul2 anak2 remaja skrg nak ikut parents gi kenduri kan...ikut mood jugak. Jadi lebihan jagung buat pankek ada lg, akak gorenglah lebihan nasi malam tuh sikit, cukuplah untuk diaorg bertiga, malam kitaorng keluar makan2 kat bandar, hehe...resepi campak2 jugak...layaaannn...eemmm liciiiinnn x bersisa...Resepi agak2 la eh..sempoiii punya...
Bahan:-
  • 2 mangkuk nasi putih
  • 1/2 tin jagung biji (corn kernel)
  • 1 labu bawang besar (didadu)
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 biji cili merah - dicincang
  • 10 - 12 ekor udang
  • 1/2 sk. lada sulah
  • sedikit daun bawang n daun sup
  • garam secukup rasa

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili hingga kekuningan dan wangi.
  2. Masukkan lada sulah dan udang, kacau sebentar.
  3. Masukkan nasi putih, kacau rata dan masukkan garam. Biarkan nasi masak nampak sedikit berasap.
  4. Masukkan jagung tadi dan kacau rata sebentar...jangan terlalu lama, nnt kecut sgt jagung.
  5. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tabur daun sup dan daun bawang, kacau rata. Angkat dan hidangkan.

Pankek Jagung

Ni sarapan pagi Sabtu kelmarin...ngeeeee...dah licin la yaaa..jgn mintak..akak bz sikitlah keluar beli barang2 anak2 dah nk masuk U balik...semalam abanglong dah balik U semula...huhuuuu...Next week dah Najwa pulak...Ok laaa, layan je gambor ni eh....Resepi sendiri punya suka hati aduk2...hehe..xda lah nak memuji sedap, tp not bad...

Bahan:-
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sb. tepung jagung
  • 2 biji telor - dipukul sedikit
  • 1/2 tin jagung manis*
  • 1 cawan susu segar* (dikisar bersama, jgn terlalu halus)
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 sk. baking powder
  • 1/2 sk. soda bicarbonate
  • 1/2 sk. lada sulah
  • 1/2 biji bawang besar - didadu
  • 1 biji cili merah - cincang
  • sedikit daun bawang dan daun sup - hiris halus
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak

Cara-Cara:-

  1. Ayak tepung bersama soda bicarbonate dan baking powder.
  2. Dalam mangkuk besar, campurkan telor, susu dan jagung yang dikisar.
  3. Kemudian masukkan tepung dan bahan2 lain kecuali minyak dan adun sebati.
  4. Panaskan beberapa titis minyak dlm kuali/pancake pan, dan tuangkan sesenduk adunan, ratakan. Biarkan adunan kekuningan dan terbalikkan sebelah lagi dan biarkan masak kedua2 belah hingga kuning keemasan.
  5. Boleh dimakan begitu saja atau bersama lebihan kuah kari jika ada...

Sunday, December 27, 2009

Strawberry With Whipped Cream Ice-Cream

Taraaaa...jom cuci tekak...heheee...geram tengok buah stoberi tuh xda org usik kalu akak x wat sesuatu dengannyaa...hehe...meh la kita campur2 apa yang patut2 tp gerenti sedap la eh...Campur aje ler apa2 ice-cream (lebih sedap perisa vanila + coklat), then tuang whipping cream agak2 1/4 cawan dalam setiap mangkuk dessert, then tabur coklat rice...then letak ler buah stoberi yang dah dibelah...terpulang nak letak byk mana buah tu..pastu, amik sudu, ceduk, suap ke mulut la eh...slurrrppppp, nyamannyaaaaa.....

Haaa...dah cairpun eskrem tuh..

Spiced Spaghetti With Rich Vege and Tomato

Heehee..mentang2 la sayur tengah banyak dalam fridge eh...Masak aje la pasta yang kaya dengan sayur2an...hehee...kalau ada sapa2 nak raya Xmas, boleh dtg rumah akak la eh..haha..tekak western dah melanda kat rumah ni...Xdalah, sekadar nk menghabiskan sisa2 pasta/spaghetti ni ha jek...Ni akak masak campak2 je lerr...anak2 nak pedas2 sikit...layaaan je ler..

Bahan:-
  • 1/2 paket spaghetti (atau apa2 pasta laa..)
  • 200 gm daging kisar
  • 4 tangkai cili padi merah (cincang)
  • 4 ulas bawang putih ( cincang)
  • 1/2 tin sedang tomato puree
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam (boleh kurangkan kalu xnak pedas)
  • 200 gm brokoli - potong kecil
  • 1/2 biji lada benggala hijau
  • 1/2 biji lada benggala merah
  • 15 - 20 biji cherry tomato - belah dua
  • 1/2 batang carrot - hiris halus
  • 2 slice cheese - disiat kecil2
  • garam secukup rasa
  • 4 sudu besar olive oil

Cara-Cara:-
  1. Panaskan air dalam periuk dan masukkan sedikit olive oil dan garam..rebus spaghetti hingga lembut. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan olive oil dalam pan dan tumiskan bawang putih dan cili padi sebentar hingga naik bau.
  3. Masukkan daging kisar dan kacau hingga separuh masak.
  4. Masukkan tomato puree, sos cili, sedikit garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata.
  5. Masukkan carrot dan kacau sebentar. Masukkan pula brokoli dan lada benggala.
  6. Masukkan spaghetti tadi dan kacau rata. Masukkan slice cheese.
  7. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan kacau hingga semuanya sekata. Angkat dan hidangkan panas-panas.

Seafood Pasta

Ni acara masak2 untuk brunch hari Jumaat...ngeeee..mentang2 la tgh cuti Xmas...jamu tekak ala2 western la pulak...hahaa...Sebenarnya x tau nak masak apa, jenguk2 stok pasta ada sikit, spaghetti ada sikit..alahaaiiiii...tanya anak2, diaorg x kesah jek...so layaaannn...Resepi asal dari dapur Gert, tapi akak dah ubah suai ikut stok bahan yang ada...Anyway, thanks to Gert..Akak letak aje laaa resepi asal and apa yg akak adjust eh..
Ingredients:-
  • 1/2 box of small shell pasta (*i used macaroni)
  • 2 links of fresh Italian sausage (*i used Ramly brand suasage)
  • 5 crabsticks - cut into 1" (*i add this)
  • 100 gm of prawns (*i add this)
  • 1 pound of asparagus - cut into 1" length (*i used brokoli)
  • 3 fresh tomatoes (*i used cherry tomatoes)
  • 3 cloves of garlic - chopped
  • 1 tsp. of chili flakes
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 cup freshly grated parmesan cheese
Methods:-
  1. In a large pot, bring water to boil. Add in some salt. Cook pasta according to the instructions on the box.
  2. While the pasta is cooking, in a large saute pan over high heat, add 2 tbsp olive oil. Remove sausage from the casing (*also for crabsticks and prawns) and saute and cook until golden brown. Remove them from pan and set aside.
  3. In the same pan, saute the garlic until lightly brown. (If there is not enough oil, add in an extra 2 tbsp. of olive oil.) Add in the asparagus and cook for a minute. Season with salt, pepper and chili flakes.
  4. Add in chopped tomatoes, stir for a few second and return the sausage back to the pan. Mix well and add in the cook pasta. Mix until everything combined. Check seasoning.
  5. If the pasta is a bit dry, you can add in a bit of the pasta water. Turn off the heat and add in the grated cheese. Stir well and serve warm.

Saturday, December 26, 2009

Ayam Madu ala Rinn

Emmm...bakar2 ayam je lerrr...wat meratah anak2 ni haa...diaorg suh akak wat ayam goreng KFC, tp malehnya nk menggoreng...tukar la wat ayam madu bakar nih...weeehhhh...licinnnn... Resepi asal Rinnchan tp amik dari dapur Mamaera...tak rugi buat, anak2 request lagi pulak..hehe...Ada adjust sikit bahan n cara-cara tu...Thanks to both of you...sempoi dan sedap..
Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam - dicuci bersih (akak kelar2 sikit pd isinya)
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar (akak tumbuk sikit biji ketumbar)
  • 2 sudu makan madu
  • 2 sudu makan kicap masin (kalau guna kicap manis, sila tambah sedikit garam)
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk halus
  • Perahan 1 biji lemon/limau kasturi

Cara-Cara:-

  1. Lumurkan ayam bersama2 bahan2 lain kesemuanya dan perap selama satu jam atau lebih.
  2. Letakkan dalam bekas tahan panas dan Microwave @ HIGH selama 3 minit. Kalau taknak microwave pun xpe..kukus selama 10 minit. Kalau malas gak, bakar je terus...
  3. Bakar selama 30 - 40 minit pada suhu 200 C hingga garing...jangan terhangus dah..hehe (Sesekali siramkan lagi lebihan bahan perap ke atas sekiranya ayam kelihatan kering. Akak balikkan ayam dan siram dgn lebihan bahan perap, pada 10 minit terakhir akak on api atas n bawah)

Udang Lemon

Menu hari dinner Khamis lepas...hehe..baru masak2...masih angin sepoi2 lagi, belum ribut taufan lagik..hehe...macam malehh jek...so masak yg sempoi2 gitu...Resepi dari buku kak Hanieliza jugak nih...
Bahan:-
  • 300 gm udang besar (akak guna je udang x berapa besor..)
  • 5 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 5 cm halia - ditumbuk halus
  • 2 sb. mentega
  • 1 biji lemon
  • Daun bawang dicincang halus

Cara-Cara:-

  1. Udang dibelah belakang dan dibersihkan.
  2. Panaskan mentega dan tumiskan bawang putih dan halia.
  3. Masukkan udang dan kacau rata.
  4. Keluarkan udang dari kuali dan perahkan lemon ke dalam kuali. Kacau dgn lebihan bawang dan halia.
  5. Tuangkan ke atas udang yang telah disusun dalam pinggan.
  6. Taburkan daun bawang. Sedia untuk dihidang.

Friday, December 25, 2009

Family Gathering & Cuti-Cuti Di Cameron Highlands (End Part) ^_^

Here, some more pics during my holiday with parents and siblings in Cameron Hihglands...Hehe, kedai pertama yang disinggah di sekitar Kg. Raja, Brinchang....beli beli, jangan x beli eh...Seharian hujan hari Jumaat tu tauuu...traffic mmg jammed gilosss sebab pelancong baru naik ke Brinchang hari Jumaat tu dan mula bercuti...nasib baik kitaorg dah nak turun balik ke Tanah Rata agak awal...haiyoooo....
semuanya tema strawberi....merah merah sana sini..

My daughter Najiha...enterfrem jek..

My daughters with my mom...

Tengok tuh...sempat lg posing..actually dah hujan renyai dah...

My bro Mohd. Fadzli n family

Sebenarnya kan terkilan sebab kitaorg xleh nk petik stoberi kat kebun pun tau...mengikut kata pekerja situ, time ni stoberi masak sudah habis semua dipetik, so now buah baru nak berputik dan belum cukup masak, so xleh masuk, pandang je lerr..huhuuu..next time kena tanya musim dulu laaa..

Duk luar pagar je lerrr..My adik Saniah n her son..

Tengoklah...kan, buah baru nak masak dan byk lg yg masih hijau...

So, pi cari kat kedai terus lerrr....mahal jugak kaannn..


Me, tengah pilih2..hehe

Hb meninjau teh..belinya tak jugak kot..hehe

Macam2 cara n shape teh dipaket..Ni sesuai tuk souvenir nih..


Cuci mata tengok kaktus...


Najiha n her cousin, Sharmila...ek eleee...sempat jugak..


Cantikkan...

Singgah melihat keindahan taman di Ye Olde Smoke House, Tanah Rata..Siapa2 pergi CH, mesti datang sini tauuuu...pemenang anugerah taman ala inggeris tercantik..kalau nak menginap di sini harga bilik anggaran RM600-RM700 per night..oyooo..

So meh, amik2 gambor je ler yeee...



My sisters..Syahirah, Illa n Saniah..ada lg yang lain, pergi mana ntah..

My beloved mom n dad...sampai jugak hajat nak jalan2 sini

My beloved heroes....singgah sebentar sini otw balik..

Posing jgn x posing abanglong n k.ngah..hehe

ngeeeee...siapa la couple yg duk melekat jek nih...maklum org lain sibuk dgn their lil' kids..hehe

Najwa n abah...amboiihh cam dlm filem Hindi jek..

Emmm...Aiman x kesaaahhhh...hehe

My BIL with son, Aidid

With my sis, Illa..

Ish..ish.., macam2 gaya laaa diaorang nih..Ok dah, jom balik...
Ok...The End...What a wonderful trip!! For the next gathering, we've planned to visit Langkawi or Melaka...till then...InsyaAllah..