Salam....Yeaaaahhhhh! Akak seronok sekali ni...nak bagi tau gak nih, akak DAH DAPAT DAKAP DENGAN HANA jam 12 tenghari tadi...Mokcik tu keluar bandar ni tadi 1 family teman cik abang dia daftar nombor kat Celcom dan lalu kat depan ofis akak....waaaah berdering tepon akak....tengok2 nombor dia naik. Hana bagi tau dia ada kat bawah bangunan ofis akak...yeaaah, rasa nak melompat turun haa...rindu banget!! Apa lagi kita pun panggil cik abang sekali kat tingkat atas tuh...turun. Waduhhh akak berdakap berlaga pipi mesra dengan Hana x ingat donia taaauuu!!! Encik2 suami sume berjabat salam dan berbual...Sempatlah bertanya khabar dan mencuit dan mengetap bibir tengok si Darwish...x maunya kat orang lain..duk berdakap dengan papa dia jek...Sempat berborak kejap jek laaa, Hana pun bg tau nak balik kampung jap esok ambil barang2 dia banyak lagi. Nak ajak ke rumah tengahari camni xdan laaa...Tapi dah pelawa dia makan nanti...hehehee...X puas rasanya borak, tup tup ada lak lori nak parking turunkan barang kat tempat diaorg park kete tuh...adeehh..kacau daun betul laa....So diaorg berangkat pergi dulu laa...Apapun Hana, thanks sudi singgah kat ofis.....akak baru berura-ura nak terjah ko dulu...hehe..Rupanya pandai dia...rumah tengah berkaparan katanya..hehe..ok xpa laa..janji dah amik bau Jepun mu...hahahahhaa. Sorilah xda gambar...xdan pun nak snap ke, x igt donia borak wpun sekejap...hehe
Okay lah, jamu dulu dengan lauk Ayam Kicap Berempah Harum ni ceduk dari dapur Dayang Jack yang memang handal masak2 lauk ayam nih....hehee...Dayang, thanks yea...sangat sedap...tp biasalah akak derhaka sikit2....apapun nak C n P je la resepi Dayang tu kat sini eh...thanks
AYAM KICAP BEREMPAH HARUM
Resepi: Dayang Jack (DJ)
AYAM KICAP BEREMPAH HARUM
Resepi: Dayang Jack (DJ)
Bahan:-
- 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
- 1 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos lada hitam - optional
- 1 sudu makan cili giling
- 1 sk lada hitam (ditumbuk halus)
- 1 sk serbuk jintan putih
- 1 sk serbuk ketumbar (*akak tambah ni)
- Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
- hirisan daun sup secukupnya
- sedikit garam
Bahan-bahan Kisar :
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang serai (*akak guna 2 btg)
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih.
- Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. (boleh tambah kicap, air dsbya mengikut citarasa sendiri)
- Hidangkan panas-panas setelah masak.