ASSALAMUALAIKUM....Morninggg...!
Untuk makluman, entry ini akak letak adalah lebih kepada untuk panduan anak-anak dara akak dan juga kawan-kawannya yang selalu menjadikan blog akak ni sebagai panduan bila diaorg balik ke rumah sewa dan datang keinginan untuk memasak sekali sekala... Ada jugak yang tanya, macamana nak dapat cucur atau jemput-jemput yg bulat-bulat bentuknya.... So akak harap, diaorg dapat sedikit panduan dan tips dr diri akak yang x seberapa pandainya nih...bukan nak tunjuk teror okeh...Biarpun nampak sempoi, tp kalau x buat sendiri atau belajar, xkan tau jugak kan...
Kebiasaannya akak x suka letak sebarang soda untuk jemput-jemput pisang yang lebih rasa pisangnya dari tepung, memang sedap yg macam ni, tp bila goreng, akan penyet sikitlah rupanya bila dah sejuk dan agak meresap minyak....tp mmg best, kaya pisang bila dikunyah. Tapi kalau nak kasi bulat2 sikit bentuknya, kenalah jugak letakkan soda sedikit dan lebihkan sedikit tepungnya di samping soda ini untuk melembutkan jemput-jemput, tapi janganlah pulak sampai hilang rasa pisang...kena agak-agak la kan.. Kalau nak sedap guna pisang emas or pisang berangan yang betul-betul ranum nak lembik tu...ha..
Ya la kan, anak2 dara sekarang, bukan semuanya pandai membuat jemput-jemput waima goreng ikan pun kadang-kadang hancur, x tau dah garing ke belum kan (itu pengalaman akak sendiri masa anak dara, kena dipantau jugak oleh mak). Tapi alhamdulillah, seawal akak darjah 3, akak dah masuk "My Mom's Cooking School" (mak akak la Guru Besar dan Pensyarahnya...hahaha). Akak dah boleh menyiang ikan yang besar-besar, siat kulit ikan cencaru, dan tebuk perut ayam kampung untuk mengeluarkan khazanahnya...tu sebab akak x makan ayam kampung...aiish! Kemudian masak air dan jirus/rendam kejap ayam tu untuk memudahkan bulu-bulunya ditanggalkan..bersihkan ayam kampung yang siap disembelih oleh abah akak dulu2 mmg kerja akak sebelum mak masak, siapkan akak layurkan jugak kasi hilang bulu-bulu roma halus ayam tuh...hehhee, tp dengan pemerhatian mak...kalau ada bulu2 tu lagi, kasi bersih...
Bab menjemput adunan cucur ke dalam kuali pun, akak diajar oleh ibu, hati-hati dengan minyak panas. Pernah akak tengok geng2 sebaya akak, bila akak pergi jalan2 or bermalam di rumah diaorang, ada yang nak goreng jemput apapun sekalipun, menggunakan sudu, takut nak menjemput adunan dengan hujung jari, hehe...so bila guna sudu, bentuk x cantik sikit la kan.
Ini hanyalah kisah selingan, jangan ada yang terasa or jengkil dengan cerita akak ni, bukan bermaksud menyindir atau tunjuk pandai. Tapi biasalah, lain dulu lain sekarang, sesekali membebels, memandangkan akak pun dah ada anak-anak dara besar dah (*harap-harap diaorg baca ni..hehe) So, buat adik-adik blogger yang dah pandai wat jemput-jemput tu, jamu mata je la eh, just ignore this case, ok..hehee...Sori yaa, tiba2 "TER"datang idea nak berkarangan pulak... Mana yang baik ikut k, mana yg x suka, baca dan senyum jek k, ^__^.
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan (anggaran):-
- 8 biji pisang berangan masak ranum*
- 2 - 3 sudu besar gula pasir* (bahan * dilecek bersama)
- 250 - 300 gram tepung gandum (jangan terlebih tepung lak, nnt hilang rasa pisangnya)
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu kecil rata soda bikarbonat
- air secukupnya
- minyak secukupnya untuk menggoreng (deep fry)
Cara-Cara:-
- Gaul tepung, garam dan soda bikarbonat biar rata, kemudian masukkan pisang yang dilecek. Gaul sebati.
- Masukkan air sedikit-sedikit dan gaul lagi hingga adunan menjadi lembik sedikit dari adunan cucur biasa, tetapi pastikan boleh dijemput dengan hujung jari. Biarkan 8 - 10 minit.
- Panaskan minyak dan jemputkan adunan dengan hujung jari ke dalam kuali. (goreng dengan api sederhana besar). Balikkan agak kerap biar cucur kembang membulat. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
- Hidangkan sebagai sarapan pagi atau minum petang ketika suam-suam/panas.