Beselah kat rumah ni bila school holidays, kena sedia kudapan gak....pergi mari, ketengah ke dapur, lalu kat meja makan, ada je benda makan yang dijenguk atas meja...nak ngap je memanjang. Ni resepi oleh yani@MR, senang nk buat, sedap di makan..Cubalah!
Bahan:-
1 biji epal merah (besar)
100 gm mentega - suhu bilik
80 gm gula halus + 2 sudu besar gula
2 biji telor
100 ml fresh cream/whipping cream
150 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara Membuat:-
Bersih dan kupas epal, potong kecil2 lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu besar gula. Kemdian masak sehingga epal jadi lembut. (*Ummi masukkan aje dalam microwave selama 3 minit). Kemudian dalam bekas lain, pukul mentega hingga jasi bentuk krim. Masukkan gula, pukul hingga jadi putih. Masukkan telor satu persatu sambil dipukul. Kemudian masukkan fresh cream/whipping cream, kacau sebati. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder, kacau sebati. Akhir sekali masukkan epal bersama airnya (yg keluar dari epal). Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang (*ummi guna loyang 4 x 8 in) yang telah dialas dengan baking sheet dan disapu mentega dan ditabur sedikit tepung. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180 deg. celcius.