Buat puding ni sebab terliur tengok kat blog Mat Gebu ari tu...Lagipun sari dua lepas tekak ummi ni perit je, terasa nak makan yang sejuk2 gitu...Ni ummi buat kelmarin, tapi dah ramai2 kat rumah ni x sempat nak posting sini...Apapun, tk byk2 Mat ya..
Bahan:-
300 gm biji sagu (warna putih)
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je)
2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya
Untuk sirap gula:-
1 ketul gula melaka, potong kecil
1/2 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 helai daun pandan
(masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
*boleh ganti dengan susu sejat (*ummi guna ni)
Bahan:-
300 gm biji sagu (warna putih)
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je)
2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya
Untuk sirap gula:-
1 ketul gula melaka, potong kecil
1/2 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 helai daun pandan
(masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
*boleh ganti dengan susu sejat (*ummi guna ni)
Cara Menyedia:-
Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih. Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit. Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan. Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih. Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit. Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan. Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
Cara Hidangan:-
Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat tadi.
3 comments:
terasa sejuk mengalir kat tekak..haummmm....hehehe
Haah intan, memang sedap bila makan sejuk2..x puas rasa, buat sikit ari tu, xdan nak ulang2 hehe..nnt nk wat lagik!
Ehhh...mcm mana tak leh perasan yg nie..kak, lawaaanyaa, jelezz pakcik, aiseyy mmg tgn akak ada bakat masak leerr....ishhh jelezzzz niehhh,, arghhh!!!!
Post a Comment