Dah balik raya ni teringin pulak nak makan kuih2 camni..x lalu dah nk ulang kukis raya tu..Kali ni try resepi dari dapur Noreen lak...Bahan Untuk Kulit:- (7 - 8 biji)
- 10 helai daun pandan* ) diblend
 - 275 - 300 ml air * ) bersama (akak guna pandan paste je)
 - sedikit pewarna hijau
 - 125 gm tepung gandum
 - garam secukupnya
 - 1 1/2 biji telor (ummi letak 1 biji je)
 - minyak untuk melengser kuali leper
 
Bahan Inti:-
- 60 gm gula melaka
 - 20 gm gula pasir
 - 50 ml air
 - 1/2 biji kelapa parut putih
 
Cara:-
- Untuk INTI:- jerang gula melaka, gula pasir dan air hingga laurt. Tapiskan ke dalam kuali, kemudian masukkan kelapa parut. Kacau atas api perlahan hingga inti agak kering. Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
 - Untuk KULIT :- Satukan semua bahan hingga menjadi adunan yang licin dan tidak bergentel2.
 - Panaskan kuali leper, lengser dengan sedikit minyak
 - Sendukkan adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali hingga adunan menjadi dadar yang nipis.
 - Bila sekelilingnya kelihatan masak, terbalikkan sebentar kemudian diangkat.
 - Isikan dengan inti dan gulung kemas.
 
1 comment:
hehehe...kita pun plan nak buat ketayap ari ni. mintak2 menjadi lahhh...hihi!!
Post a Comment