
Bahan Pulut Lopes:- ( 5 - 6 org)
- 3 cawan beras pulut
- *10 helai daun pandan - tumbuk/kisar halus ) kisar bersama
- *2 cawan air )
- secubit garam
- Beberapa helai daun pisang - dilayu atas api
- kelapa parut secukupnya + sedikit garam - dikukus sebentar
Bahan Air Gula:-
- 2 keping gula kabung
- 1/2 cawan gula putih
- 2 cawan air
- 1 helai daun pandan - disiat dan disimpul
- sedikit jintan manis (optional)
#Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga gula larut. Tapis dan biar sejuk.
Cara Membuat Lopes:-
- Basuh beras pulut, toskan dan masukkan ke dalam periuk.
- Tuang air jus pandan secukupnya, masukkan garam. Kacau rata.
- Tanak pulut di atas api sederhana. Bila hampir kering airnya, kacau2 rata dan keringkan sebentar(lebihkurang 4 - 5 minit). (*xpa kalu pulut 3/4 masak, sebab akan dikukus pulak lepas tu).
- Sejukkan sebentar.
- Sediakan daun pisang (kalau boleh lagi lebar lagi bagus) dan potong agak panjang agar balutan boleh digulung 2 lapis takut pecah.
- Letakkan lebih kurang 12 - 14 sudu besar pulut tadi di tengah2 daun pisang.
- Gulungkan sambil dikemaskan gulungan jadi bulat memanjang. (lebikurang berdiameter 2 1/2 inci)
- Ikat satu hujung dengan tali rafia, kemudian padatkan pulut sebelum diikat di satu bahagian lagi. Buat hingga pulut habis.
- Susun dalam periuk kukus dan kukus selama lebihkurang 15 - 20 minit.
- Keluarkan dari kukusan dan sejukkan. Potong bulat selebar 1 cm dan gaulkan dengan kelapa parut. Hidangkan bersama dengan air gula merah/kabung.
4 comments:
k.ummiii.. bestnyer makan lopes bungkus daun pisang cenggini!! adussss rasa nk melopes lagik jerk! tp versi tk rajen la! :D :D
bestnyaaaa. teringat anak kat N9 tu, dia memang hantu lopes!!!!
salam kak.. serius sy sblum ni tak tau yg lopes ni kena bungkus n kukus then baru potong.. hehehe
ingtkn main roll n tekap pakai acuan.. hehehe
alahai..
cara ni mengingatkn sy pd arwah opah..cara yg sama..skrg mmg susah nak jmpa mcm ni lg..skrg kalo beli keras kejung je..aduiii...hihii
Post a Comment