Wednesday, September 2, 2009

Kek Coklat Tanpa Butter - Permintaan Anak-Anak Lagi..

Ni lagi satu permintaan Najwa sebenarnya..nak jugak bawak balik daging dendeng dengan kek coklat katanya...alahaaiii sian anak akak...mcam orang kempunan benor bila akak dgr..hehee..no hal...untuk anak2, emak sanggup segala la kan...jadi akak select resepi dari Fendi dari MyResipi tu sekali lagi..dah penah buat dah dulu..Memang sedap kek nih! Ha, anak2 akak semua pakat bawak balik hari Isnin tuh...abanglong, Najwa n Najiha...kek ni akak bahagi 4 utk bekal masing2...Akak guna loyang empat segi 9 inci tuh! Tp untuk rumah ni akak tinggal kurang dari 1/4 kek tuh..bagi lebih kat Najwa yang nak sangat tu...Aiman n hubby xda layan sgt pun..banyak makanan lain lg kot..hehe

Untuk resepi clik di Sini yaaa...memang moist, sedap gilerr!!

akak cuma dusting dengan gula aising jek..kek ni dah cukup manis dah..Najwa pun xnak letak fudge, takut mencair kang susah sbb dia naik bas..

10 comments:

CT Delima said...

mengancam kek ni k.ummi.bulan posa ni ct stop ler dr membaking ni kak. lagi pun mixer ct rosak, nak mintak hubby ganti yang baru hehehe (alasan tuuu )

ain said...

healthy cake!!! musti kena try pas raya nanti.hihi

ummi said...

CT -
Akak pun kalu xda permintaan x kuasa gak nk buat ni CT, tinggal ber3 jek..tp bila anak2 balik n mintak itu ini..buatkan jugak laa..Hehe..nk kena pjuk hb beli mixer baru la yaa..hehe..

Ain -
Memang healty la kiranya..guna minyak sayur jek..try jgn x try Ain..hehe

ummu_hanis said...

salam kak ummi. haritu ummu buat masa harijadi anas utk topup kek mahal yg buat tiup lilin tu. last last kek ni yg laku. kek mahal tu org tak makan. hahaha. mmg sedap resepi kek ni.

MamaFaMi said...

Vaa vaa vaaa shantiknya kek cekelat Ummi! Anak dara mama tak ada kat rumah, so kek kek ni kena set aside dulu... garenti tak berapa laku!

gerbera said...

kak ummi tray 9" ,tinggi tray berapa? mcm tebal jugak kek ni. sy punyer tray mcm rendah je

ummi said...

Ummu Hanis -
Aah mmg sedap kan kek ni..nk buat pun senang pulak tuh..hehe

MamaFaMi -
Sama lah dgn Ummi ni Mama, buat atas permintaan anak2 yang ada balik baru ni..xpun mst x laku sgt..hb je suka..hehe..Aiman dah jemu daaa..

Gerbera -
Aah akak guna loyang 4segi 9" x 9", tinggi 3 inci tapi kek tu naik jadi +- 1 1/2 inci camtu..mmg besar gak laa..kalu fmly kecik wat separuh pun ok..xpun wat byk hantar kat sini sikit..hehe

gerbera said...

Salam kak ummi,
Saya dah try dah buat kek ni.
Sedap & senang. Tapi saya guna tepung naik sendiri. Tak letak baking soda .cuma letak soda bikabornat je.
Tapi hasilnya kek ni mcm peroi sket.
Maybe lepas ni kena pakai tepung gandum biasa je

gerbera said...

Haa..lagi 1.kek ni kawan2 ckp kek orang kencing manis.Tawar
Saya guna gula castor sebab gula prai dah abis stok kat umah. And brown sugar.
Tapi kenapa jadi tawar?
Uwaaa...Gula castor tu kurang manis dari gula prai ke?

liza said...

nak tanya minyak masak tu kite guna apa2 jenis minyak pun boleh ke? kalau minyak seri murni tu pun boleh la yek? takyah guna minyak jagung ke?