Wednesday, September 9, 2009

Biskut Denmark

Projek cuti hari Isnin baru ni...Ni pun salah satu resepi yang akak mmg nak try sangat2..hari tu adalah borak2 dengan Mat Gebu tu haa..dia pnya promote suh akak buat kukis ni, sedap katanya..Ko dah buat ke blm Mat? Jadi dgn semangat dan tulang 4 kerat ni, akak pun melepot la membuatnya..nasib hb dengan rela hati nak tolong gorengkan kacang tanah n buang kulit segala, sbb bab tu la yang akak lomah sekali..hehe..tp menumbuk kacang tu akak yg buat tau..ringan sikit lah kerja kan...selalu anak2 dara ada boleh la tolong...ni nsb ada my soulmate tuh...hiiiksss! Aiih leceh jugak la nak menyiapkan sorang2...banyak pulak satu adunan nih...huh, puas nak menyiapkan...pastu nak smbung masak untuk berbuka lagik..huhuuu..nasib masak kari ayam goreng sayur jek...hehe...5 thumbs up!!! Puashati..mmg sedap n rangup! Resepi asal dari Rnet tp akak ceduk dari Maklang Azie yang terer bab2 kukis n kek segala tuh! Thanks Maklang, mmg pueeeh hatiiiii...tumpang kopipes letak sini yaa..Silalah cuba...pastu kita terbang ke Denmark.. :D Tp..memang pakai timbang kati bahannya, pandai2 la eh bila masuk zaman 60an punya sukatan..hahaa
Hana, sempena Anniversary ko berdua akak hadiahkan biskut ni "semolo" (sebalang) tuk ko dengan Hamzah kudap2 lepas makan kek pandan tu, cukup x? Silakan angkut eh..baik2 berterabur, hehee...


Bahan-Bahan:-
  • 2 cawan gula (mklang guna 1½ cwn)
  • 1½ cawan butter
  • 3 cawan tepung jagung
  • 2½ cawan tepung gandum
  • Vanilla
  • 2 biji merah telur

Bahan Icing:-

  • 2 kati kacang tanah – sangai & tumbuk (mklang beli readymade aje)
  • 2 bungkus gula icing
  • 4 camb serbuk koko
  • Air panas

*(Nota : bg sesiapa yg rajin nak buat icing ni silalah tapi maklang buat ringkas aje dengan mencairkan cooking choc + shortening, celup biskut dlm coklat dan golek ngan kcg tumbuk) - akak pun wat style Maklang jek..hehe

Cara-Cara:-

  1. Adunkan butter + gula hingga berkrim·
  2. Masukkan telur kemudian kacau hingga sebati·
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati·
  4. Ayak semua tepung, masukkan sedikit-sedikt – uli hingga menjadi lembut.
  5. Gentel bulat – sebesar hujung jari manis je , sbb nanti ia mengembang.. bakar dan sejukkan. (*ummi bakar pd suhu 180C selama 15 - 18 minit - hingga nmpak nak garing sikit, baru rangup! Itupn, bergantung jgk pd oven masing2 ya..)
  6. Celup dlm coklat dan golek dengan kcg tumbuk

20 comments:

hana said...

wawawawawawaaaaa... mekaceh k.ummi cayanggg!!! mmg kita nk angkut semolo biskut nih!! perghhhh blom apa2 dh ngencessss!!! hehehehe... mmuahhhh!! cayanggg akak!

MamaFaMi said...

Mama ni, entah dah berapa round buat Biskut Denmark ni.... cuma Denmark je tak sampai sampai lagi! Rajinnya Ummi menumbuk kacang... Mama blend je! Hahaha...

ain said...

wahhh....dah mcm ferrero roche dah ni kak ummi!!!! mest sedappp!!!!

psst..kak...kita pun nak sebalang gak..boleh ke..???hehe

cikwan said...

nmpk pn sedap ni kak ummi..ala2 ferrO rOche je ruper..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wahh mesti biskut nih siang2 lagi abis...mlm kena wat lain...hehehe...

Salam Ramadhan n Selamat Menyambut Hari Lembaran ya... Aishah pon lama noi dah tak jenguk kat cini... Macam2 menu dah miss nih... Ape2 pon salam cayang buat akak sekeluarga...

ummi said...

Hana -
Yo laaa..akak hadiah sebab tau ko x larat nk wat kuih ni kot, kena tumbuk kacang..hehe..amik2, jgn leleh air liur dah le eh..tanda cayang kat ko la nihh, teringat ko kena beraya jauh sinuuun...hehe

MamaFaMi -
Mama memang sedap sungguh biskut nih..makan dia punya biskut tanpa salutan coklat n kacang pun dah terasa rangup dan sedap..hehee..tumbuk sedap sikit kan, kasar2 gituuuuu..hehe, bab tumbuk je ummi rajin, goreng n buang kulit hb uruskan..pastu dia yg songlap byk bila malam..hehe

Ain -
Yooo laaa..mmg mcam ferro roche ala Malaysia..hahaa..tp mmg sungguh rangup dan sedap lah Ain! Dijamin x nyesal buat..

Cikwan -
Memang pun.."ferro roche" ni lagi sedap pd tekak akak, x mual sgt..try la Cikwan..Mat Gebu la rekomen akak ni..

Aishah -
Tu laa, bimbang kena wat semula adeh..penat la nk menyediakan kacang tu haa..bab lain xpa..hehe
Salam Aidilfitri jugak dari akak untuk Aishah n fmly eh..muaahahh!

cikMilah said...

Ummi dah buat ya...good!
Asalnya resepi I tau..tapi bila Maklang Azie yang popularkan....dah jadi da bomb ....hahhaha

cikMilah said...

Biskut memang my best seller tiap-tiap kali raya. Happy sbb ramai yg dah suka...

ima said...

salam kak ummi,
tengok biskut ni...cam sedap je..teringin pulak nak buat...boleh ye nak copy resepinye...tq

sonata anak kancil said...

salam, mai datang mintak resepi dulu la...kalau rajin mengeluarkan segala peralatan macam rasa nak buat - tapi ntahlah....opppsss idak la nak patahkan semangat pulak...buat kak ummi - rajin!!! sy semenya buat dalam minda aje....

ummi said...

CikMilah -
O ya ke? Ni dia tuan pnya resepi biskut Denmark..mintak ampun la x tau pong..hehe..thanks byk2 ya Cik Milah berkongsi resepi yg marbeles nih!

Ima -
Xnak cakap byak..mmg sedap..baik buat..senang pun senang..

Sonata anak kancil -
Xpa, ikut lah kerajinan masing2..kalu terasa nk makan, buat eh..xpun pi tunjuk2 je lah..hehe

z a t i e said...

brpe lme nk bkr 2? cm biase ke?

ummi said...

Zatie -
Owh ya, sori Zatie sbb dlm resepi dr Maklang tu xda letak tempoh bakar, masa copy-paste lupa nak letak yg Ummi bakar pada suhu 180C selama 15 - 18 minit camtu..biar nmpak nak coklat sikit, baru rangup ya..

z a t i e said...

thanx ummi..x sbr nk try ni..;)

kak ina kl said...

salam ummi..sungguh mengodalah biskut denmark ni...akak pun dah tergoda nak buat..tq ...

hans said...

sedap plak biskut ni
tahun depan la buat

eZzaty said...

bpe tbs vanilla tu kak ummi?
4 camb tu mksud ny apa kak?

Ummi said...

Ezzaty -
Hehee..sori termiss taip la nih... 1 tea spoon jek eh esen vanila tuh... 4 camb. = 4 camca besar... ^__^ happy trying...sedap kukis ni tauu..!

Aida said...

salam...
kak ummi, nak tanya la..
camne nk bg kacang kat luar tu rangup yer?
saya buat mula2 kacang dia rangup je..tapi pastu dah jadi cam lemau dah..

Anonymous said...

Hehe...resepi family turun temurun ni cuma kami salut cookies ni dengan serbuk coklat campur susu pekat..then golek kacang...tapi memang sedappp!!!