Friday, September 19, 2008

Crunchy Chocolate Chips Cookies

Buat cookies ni 2 3 hari lepas dah...baru sempat nak posting..Resepi ceduk dari rumah Mamafami ni..hehe..Mama, suka masuk dapur Mama...thanx for sharing...sedap cookies ni..tengok bahagian bawahnya bersarang2 gitu dan really crunchy!! Ummi buat 2 kali ganda dari adunan asal ni..Ok jamu-jamu mata k..Ummi nak balik kampung esok..Rindu tak buka pose dengan mak n abah kat kampung lagi ni...Happy weekend! Muaahhh!!

Bahan A:-
125 gm butter
125 gm marjerin (*ummi guna sume butter)
1 sudu besar shortening
160 gm gula halus
1 biji kuning telor
1 sudu kecil esen vanila

Bahan B:-
230 gm tepung gandum ) ayak
20 gm serbuk koko ) bersama
100 gm chocolate chips
50 gm white chocolate chips (boleh gantikan dengan chocolate rice)
50 gm badam cincang (roasted)
50 gm nestum (*ummi ganti dgn cornflakes..)

Cara Membuat:-
  • Pukul butter, marjerin, shortening dan gula sehingga sebati.
  • Masukkan kuning telor dan esen vanila. Gaul rata.
  • Masukkan bahan B perlahan-lahan dan kacau dengan senduk kayu/spatula.
  • Sudukan adunan kecil2 (besar guli) dalam loyang (adunan akan mengembang sedikit ketika membakar).
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

10 comments:

Scarlett Julia said...

amboiii kak ummi dah start buat kuih raya....

ummi said...

Hai Scarlet, lama x datang sini eh..bz menyulam ke..hehe..Baru wat 3 jenis, mula sikit2 je..kuih kegemaran anak2 je..sempoi pnya..janji sedap! hehe

Suzi said...

salam kak ummi...dah byk wat kuih raya?...blh antor sini sikit hehehe...
nanti dtg ambil tag blh?

Akak said...

Salam Ummi...

Nak minta izin amik resepi nie boleh ke?

Sudi2kanlah singgah blog akak ambil kad raya yea..

mother of two said...

salam kak,
dah banyak buat kuih raya ker? raya nie boleh datang rumah tak... nak serbu kuih raya akak yg sedap tu:)

shima said...

slm ummi...
wahhh mmg nampak sedaplaaa cookies nih..tgk bwh dia berongga!!
ikshhh dgn rasa tamak haloba i pun tinginlaaa nk godek skitt tuk puaskan anak tekak ni heee

nway diksempatan ni i nak wish ummi sekeluarga selamat hari raya..
maaf zahir dan batin...kot2 terkasar bahasa..jgn simpan dlm ati nooo....
saje wish awal kot2 pasni pakat sume dah blk kampung..mana leh nk bertenet2 kat kampung..kan kan??)

Anonymous said...

ummi...dah 3 kali try semua xjadi..nape ye?ikut suhu betul tp hangus...2nd time i put 160 for 20 min then mcm xjadi...3rd time i put 150 n 20 min then hampir hangus...betulke 180 celcius bakar 20min

Ummi said...

Anony -
Laaah nape lak x jadi tu...Ummi pun ikut je resepi dari Mamafami tu..xda masalah pun..mmg lah suhu oven kita xkan sama, sebab oven lain2 kan..tp x byk beza..paling2 pun suhu 170C ok jek...adunan letak byk mana atas dulang tu..sikit n nipis sgt ke sampai hangus gitu..x tau nak cakap camne laa..sebenarnya cookies ni sgt senang pd Ummi wpun 1st time buat..kalau rajin cuba lg laa, buat adunan sikit2 dulu..

Miss Dolphin said...

akak.. nk tnye.. yg 1 sudu besar shortening tu apee??

hehehe.. tringin nk buat utk ibu 4 her birthday... =))

sItI nOrShAhIdA sHaLiHiM said...

aka... shortening tu pe?? hehe ^^