Emm, sotong yang hubby bawak balik dari Tioman pun banyak jugak dlm fridge ni...masak apa yang paling laku ek?? Jawabnya ni lah, sotong tempura ke, celup tepung ke...mesti laku. Resepi dari KakRinn ni, tapi bahan ni Ummi dah adjust dan main agak2 je lah ek...best!!
Bahan:-
Sotong dipotong bulat (*ummi guna sotong besar)
1/3 cawan air sejuk dari fridge
1 biji telor
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh soda bikarbonat
sedikit garam
Minyak
Cara Menyedia:-
Sotong dibersihkan dan dilap dengan kitchen towel (supaya bila goreng tidak meletup). Campurkan sume tepung, soda, garam, telor dan bancuh dengan air ais agar bancuhan tepung likat. Jangan terlalu cair. Panaskan minyak dan celupkan sotong ke dalam bancuhan tepung dan goreng dengan api sederhana agar tidak mudah hangus. Seeloknya digoreng satu persatu. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Ummi makan dengan sos cili jek!
No comments:
Post a Comment