Baru ni try pulak resepi asam pedas Maklang ni, sedap dengan aroma lada hitamnya...Ni kes nak clearkan apa2 yang ada dlm fridge tu..Meh layan resepi terus eh!
Bahan:-
1 kilo ikan (apa2 je)
1 ikat daun kesum
1 keping asam/1/4 cawan air asam jawa
2 biji tomato
10 batang bendi (*ummi xda stok ni - letak bunga kantan)
Bahan Kisar:-
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 - 2 senduk cili kering kisar
1 inci kunyit hidup
1 - 2 sudu kecil lada hitam biji
Belacan sebesar ibu jari
Buah keras - kalu nak pekat
Cara Memasak:-
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan air dan air asam jawa/asam keping. Biarkan mendidih dalam sikit. Masukkan ikan, daun kesum dan garam. Bila ikan telah masak, masukkan tomato dan kacang bendi. Kacau sebentar, tutup api.
Bahan:-
1 kilo ikan (apa2 je)
1 ikat daun kesum
1 keping asam/1/4 cawan air asam jawa
2 biji tomato
10 batang bendi (*ummi xda stok ni - letak bunga kantan)
Bahan Kisar:-
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 - 2 senduk cili kering kisar
1 inci kunyit hidup
1 - 2 sudu kecil lada hitam biji
Belacan sebesar ibu jari
Buah keras - kalu nak pekat
Cara Memasak:-
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan air dan air asam jawa/asam keping. Biarkan mendidih dalam sikit. Masukkan ikan, daun kesum dan garam. Bila ikan telah masak, masukkan tomato dan kacang bendi. Kacau sebentar, tutup api.
No comments:
Post a Comment