

Bahan:-
2 keping ikan jemuduk (*ummi ni nak perabihkan stok ikan jemuduk)
1 keping asam gelugur
2 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil biji sawi
6 tangkai cili kering - goreng kejap dalam minyak
garam secukup rasa
gula (ummi x letak)
Bahan Tumbuk:- (*ummi kisar)
2 sudu besar cili kisar
1 cm halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
Cara Memasak:-
- Ikan digoreng hingga masak, tetapi tidak terlalu garing
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan tumbuk serta jintan manis, jintan putih dan biji sawi hinga naik bau.
- Masukkan sedikit air dan asam gelugur, biar mendidih.
- Kemudian masukkan santan dan kacau hingga masak.
- Bila mendidih, masukkan cili kering yang telah digoreng tadi.
- Akhir sekali masukkan ikan, garam dan gula secukup rasa.
2 comments:
Kesian kak Ummi. There's nothing worse than a block nose I say...actually maybe backache ;)
Hope you get well soon.
Sini tak ada ikan jemuduk - mackeral boleh guna ke, Kak Ummi?
Vin - yeap! It's really spoiled my days esp. when cooking..uwaaaaa..But thank God, i'm getting better now! Vin, not a problem if u change to mackerel...the important thing is the taste of it's kuah right? :D
Post a Comment