Wednesday, September 17, 2008

Ikan Masak Lemak Jintan


Ni pun lauk berbuka semalam...Ummi ni pun x berapa sihat lagi nak masak macam2, hidung ku tersumbat dan batuk pun belum hilang lagi...Tengok resepi ni kat rumah Che De Sam dan terasa lak nak try...emmm...sedap, lain dari gulai lemak lain nih! Tapi resepi ni kena agak2 sendiri la yaa..Ni sukatan ummi k..

Bahan:-
2 keping ikan jemuduk (*ummi ni nak perabihkan stok ikan jemuduk)
1 keping asam gelugur
2 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil biji sawi
6 tangkai cili kering - goreng kejap dalam minyak
garam secukup rasa
gula (ummi x letak)

Bahan Tumbuk:- (*ummi kisar)
2 sudu besar cili kisar
1 cm halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup

Cara Memasak:-
  1. Ikan digoreng hingga masak, tetapi tidak terlalu garing
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan tumbuk serta jintan manis, jintan putih dan biji sawi hinga naik bau.
  3. Masukkan sedikit air dan asam gelugur, biar mendidih.
  4. Kemudian masukkan santan dan kacau hingga masak.
  5. Bila mendidih, masukkan cili kering yang telah digoreng tadi.
  6. Akhir sekali masukkan ikan, garam dan gula secukup rasa.

2 comments:

VG said...

Kesian kak Ummi. There's nothing worse than a block nose I say...actually maybe backache ;)

Hope you get well soon.

Sini tak ada ikan jemuduk - mackeral boleh guna ke, Kak Ummi?

Anonymous said...

Vin - yeap! It's really spoiled my days esp. when cooking..uwaaaaa..But thank God, i'm getting better now! Vin, not a problem if u change to mackerel...the important thing is the taste of it's kuah right? :D