Menu berbuka hari Rabu kelmarin jugak ni...Baru sempat posting..hehe..Hb balik dari Tioman bawak sotong dari sana, fresh betul!! Sukanya..Ceduk resepi dari Mesra.net. ni dan Ummi adjust sikit cara memasak yang asalnya x bakar pun, just masak je dalam kuali gitu..tapi Ummi panggang dalam oven. Ummi masak x lah sebanyak bahan asal nih! 2 ekor sotong besar je..pepandai le adjust kalu masak sikit eh!
Bahan:-
5 kg sotong - dibersihkan (*ummi kelar sikit)
125 ml minyak masak
1 cawan pes teh serbuk kunyit
2 sudu teh serbuk belacan
1 sudu teh serbuk cili
2 batang serai - ketuk
sedikit garam dan gula
Bahan Kisar:-
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
150 gm buah keras
Cara Memasak:-
Lumurkan sotong dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Letak dalam alluminium foil/pemanggang. Ketepikan. Sementara itu, tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan pes cili bersama belacan, serbuk kunyit dan serbuk cili. Biar hingga terbit minyak. Kemudian masukkan serai, garam dan gula. Masak hingga agak kering. Tuangkan dan gaul rata atas sotong tadi. Bakar selama 10 minit dan balikkan sotong, bakar lagi 5 - 8 minit. Siap!
7 comments:
Yummm...I feel like plucking it from the computer and eating it.
5kg Kak Ummi masak? Did you have plenty of tetamu or what?
byk tuh woooo k.ummi!! pergh! awat tk bg ina skit! :P nak try jugak la sok lusa... ada sotong nih! :)
eh ada buah keras?? alamak...leh tuko ngan lain tk k.ummi!
Vin..wahahaha..Oh no, no, I didn't cook that much dear, i just put the original recipe..I don't think I can entertain any guests this month..haha..wait til Hari Raya laaa.. :D
Hana - Weee..mana akak masak byk tu..kan dah tulis kat situ, masak sikit je..adjust la resepinya.heheh..kalu byk tu..mau kenduri 1 lorong rmh ni haa.. :D
Buah keras tu lah yang buat sedap rasa sambal dia tu tau..kalu xda..ntah la, nk ganti dgn apa ek! Kena tanya Chef niii..hehe
eh sowiii tk khatam bc teks! ehehehe ooo tk leh nk skip la yerk! ermmmm terkubur la sotong percik k.ummi nih! :D
Hi Ummi,luv yr blog and all the recipes. i like to eat grilled seafood and might give this recipe a try. Meanwhile, selamat berpuasa to u & ur family.
Hai Sweetbites, thanx for coming n your wish, hope your're doing well...Yeap, this one is very ez to prepare and scrumtious too! :D
Post a Comment