Hah..Jom pergi Brunei, makan-makan..hehe...Ummi penah pergi tahun 2006 dulu, tp x dapat pun makan ikan kukus ala Brunei ni..nk kena tnya KakmOn betul ke resepi ikan ni dr sana? Nasib x kenal kakmOn lg masa tu..xpun memang Ummi cari kakmOn ku ini suh belanja n pusing2 satu Brunei..hehe..Resepi ni Ummi dapat dari Mesra.net Recipes.
Bahan:-
1 ekor ikan (*ummi guna siakap, ikan merah/bawal pn boleh)
1/2 biji lemon - jangan buang kulitnya (hiris tebal)
5 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan sos tiram
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa
Bahan Hiris:-
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 cm halia
3 biji cili api (boleh tambah jika nk pedas lagi)
Cara Memasak:-
Bersihkan ikan dan letak dalam bekas tahan panas. Taburkan lemon, minyak bijan, sos tiram, garam, serbuk perasa dan bahan-bahan yang dihiris nipis di atas ikan. Panaskan kukusan dan kukus sehingga mata ikan berwarna putih/ikan benar2 masak.
Bahan:-
1 ekor ikan (*ummi guna siakap, ikan merah/bawal pn boleh)
1/2 biji lemon - jangan buang kulitnya (hiris tebal)
5 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan sos tiram
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa
Bahan Hiris:-
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 cm halia
3 biji cili api (boleh tambah jika nk pedas lagi)
Cara Memasak:-
Bersihkan ikan dan letak dalam bekas tahan panas. Taburkan lemon, minyak bijan, sos tiram, garam, serbuk perasa dan bahan-bahan yang dihiris nipis di atas ikan. Panaskan kukusan dan kukus sehingga mata ikan berwarna putih/ikan benar2 masak.
No comments:
Post a Comment