Jumaat malam baru ni Ummi buat donut ikut resepi Kak Liza ni. Najwa siap cakap lagi ni antara donut paling best dia pernah makan, sedaplah! Hehe..Sume orang dalam rumah ni pun puas hati wpun ada ummi adjust sikit bahan, elok je naik dan gebuuusss!..Anak2 siap pesan lain kali, i must stick to this recipe...wahaha...
So, meh kita salin resepinya k..Buat jangan x buat tau..jangan salin je...hiikss!! Dijamin licin..!! hehe..Tapi bagi family yg x ramai, rasanya buat separuh dr adunan pun dah cukup...dapat banyak kalu ikut adunan ni..dekat 30 biji rasanya.
So, meh kita salin resepinya k..Buat jangan x buat tau..jangan salin je...hiikss!! Dijamin licin..!! hehe..Tapi bagi family yg x ramai, rasanya buat separuh dr adunan pun dah cukup...dapat banyak kalu ikut adunan ni..dekat 30 biji rasanya.
Bahan A:-
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
11 gm (1 paket) yis mauripan
Bahan B:-
1 biji telor (dipukul sikit)
330 ml air suam
60 gm marjerin (*ummi guna butter)
1 sudu kecil bread softner (*ummi xda stok dah, ganti bread improver lak!)
Bahan C (Untuk Menggoreng):-
500 ml minyak
1 sudu besar marjerin (ummi letak butter)
Cara Membuat:-
Gaulkan semua bahan A supaya sama rata. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan mesin (ummi guna mixer low speed) selama 20 minit (ummi wat 5 minit je), pastu uli dalam 10 minit. Bulatkan dan tutup doh. Perapkan selama 1 jam sehingga naik sekali ganda. Kemudian ambil doh dan canaikan biar rata. Terapkan dengan acuan donut hingga habis. (*Ummi guna permukaan gelas je). Rehatkan doh biar naik selama 20 - 30 minit. Panaskan bahan C dalam kuali dan masukkan donut dan perlahankan api. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Bila telah sejuk, golekkan dengan gula kastor. Hidangkan..
No comments:
Post a Comment