Wednesday, June 11, 2008

Ayam Kicap Pedas Chef Wan

Ni lauk dinner semalam, resepi oleh Chef Wan ni ummi cedok dari dapur Maklang...memang sedap! Lain dari biasa masakan kicap dia ni...

Bahan:-
10 keping ayam - digoreng dahulu

Bahan digoreng dan dikisar:-
6 batang cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas

Bahan sampingan:-
1 sudu kecil teh serbuk kunyit
1 cawan nenas - potong dadu
1/2 cawan air asam jawa
1 batang timun - potong 2 cm panjang (*ummi pun guna carrot)
2 biji buah tomato - belah 4
2 tangkai daun bawang - hiris nipis
1 bungkus stok ayam berkicap (*ummi ganti kicap pekat manis mcm Maklang gak..hehe)
sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik wangi bersama serbuk kunyit. Masukkan stok ayam berkicap, timun/carrot dan ayam. Gaul hingga rata. Masukkan sedikit air, asam jawa, nenas, tomato, gula dan garam. Setelah masak hidangkan dengan hirisan daun bawang..(ummi x letak pun).