Hah, ni lauk Ummi masak untuk dimakan bersama nasi beriani kashmir kat bawah tu..Resepi ni Ummi salin bersekali dengan nasi beriani tu..! Kira cukup set la kaan..hehe..Memang terangkat lauk ni!! Tengok bahan tu, x caya try la..! Ummi buat half je dari bahan asal ni.
Bahan:-
Bahan:-
1 ekor ayam - potong 10 atau 12
1 tin besar tomato puree
1/2 botol sos tomato
4 sudu besar sos cili (*ni ummi tambah untuk sukatan ummi)
1 ketul gula melaka
garam
1 tin susu cair (Ummi guna Ideal Nestle)
Bahan Kisar:-
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit
1 cm lengkuas
8 batang serai
Hiasan:-
daun bawang dan bawang goreng..
*Ummi lupa lak nk tabur masa snap gambar ni.. :D
Cara Memasak:-
Ayam yang telah dibersihkan, digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ayam separuh masak. Ketepikan. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar, perlahankan api dan kacau hingga garing sikit dan naik minyak. Masukkan puri tomato, sos cili dan sos tomato. Biar seketika. Masukkan gula melaka dan garam. Kacau hingga sebati dan biarkan mendidih sikit. Masukkan ayam, kacau rata an tutup. Bila mendidih, masukkan susu cair dan kacau lagi biar mendidih dan pekat. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment