Bahan:-
1/2 kilo tepung gandum *
1 sudu kecil serbuk kunyit *
1 sudu soda bikarbonat * ayak sekali
10 - 12 ekor udang - hiris kecil
2 cawan taugeh - kerat2 sikit
1/4 cawan daun kucai - potong 1 in
1 biji cili merah - hiris-hiris
1 labu bawang besar - dadu
1 biji telor - pukul sikit
1 cawan air panas mendidih
1 1/2 cawan tambahan air biasa (agak2 ya)
garam secukup rasa
Cara Membuat:-
Masukkan tepung, serbuk kunyit dan soda bikarbonat yang telah diayak ke dalam mangkuk besar. Masukkan garam dan gaul rata. Masukkan bahan-bahan lain kecuali telor, air panas dan air biasa. Gaul rata. Masukkan air panas mendidih dulu dan kacau biar rata pada tepung. Kemudian masukkan tambahan air biasa sedikit sedikit secukupnya dan masukkan pula telor. Gaul sebati sehingga menjadi doh yang boleh dijemput (*jangan terlalu cair dan jangan terlalu kental). Goreng dalam minyak yang banyak (deep fry) dan balik2kan selalu. Bila agak kekuningan bolehlah diangkat dan ditoskan. Hidangkan bersama sos cili. Ummi makan dengan sos keropok yang diberikan oleh Zan hari tu..!!
No comments:
Post a Comment