Wednesday, June 25, 2008

Bila Rindu, Tiba-Tiba Dapat Call...Aih Sukanya..!

Abah duk letak beg atas troli..
Dengan emak dan adik sebelum "check in"
Saniah (adik yg duk Gombak) sedang cek pasport dan pesan sesuatu kat Syahirah
Sempat lagi posing - Ilah (adik ke6), emak n me..

Minggu lepas (Sabtu, 21 Jun) ummi sekeluarga hantar emak, abah dan adik perempuan bongsu ke KLIA sebab diaorang nak menunaikan umrah. Seronoknya mak dan abah dapat tunaikan hajat nak bawak adik bongsu ni ke sana. 13 tahun lepas masa mak dan abah menunaikan haji kali kedua, umur adik Ummi ni baru 8 bulan, memang kecil sangat, tapi kata orang, seru dah sampai, emak tekad jugak lah ke sana dan tinggalkan adik yang memang tengah menyusu badan masa tu..sedih bila diingatkan. Rupanya di sana ada satu hari tu mak kata dia teringat sangat kat adik ni..lalu dia berdoa agar dimurahkan rezeki agar dapat mak dan abah datang lagi ke Tanah Suci ni dengan membawa adik...Yeap! alhamdulillah syukur, hajat diaorang tercapai jugak...Kalu ikutkan dah lama nak bawak adik ni..tapi tunggu dia besar sikit ni, senang nk ajar dan biar dia benar2 faham bagaimana nak berumrah ni..

Yang Ummi ni pulak, ntah nape, walaupun x lama diaorang ni pergi, pagi tadi ummi cakap dengan hubby rasa cam nak call je mak dan abah, tapi hubby kata xyah lagi laa..takut mengganggu agenda diaorang kat sana..So ummi pun buat-buat faham je lah..Tup-tup malam ni, jam 9.45 tadi (*di sana baru lepas Asar), Ummi dapat call dari emak, sukanya...tersangat tau!! Ummi cakap kat emak, baru pg tadi duk cakap2 rasa nk telefon emak..Alhamdulillah diaorang sume sihat, cuma masa di Madinah kelmarin, cuaca terlalu panas, emak pecah2 bibir dan adik berdarah hidung. Tapi bila masuk je Mekah, cuaca xdalah panas sangat (35 darjah Celcius)...Dapat bercakap dengan adik dan tanya dia mcm2 jugak..seronok katanya..sukanya dia...pastu abah lak datang..cakap pulak dengan abah...weee, mak suruh ummi cepat2 lah ke sana...insyaAllah berkat doa mak dan abah, kalu ada umur dan rezeki harap2 sampai hajat ke sana.. :D

Tu lah ya..bila dekat ni kadang2 x jumpa sebulan x pulak terasa rindu camni... Ni baru beberapa hari parents pergi Ummi rasa rindu sangat pulak tambah2 bila kenang diaorang sekarang ni jauh dengan kita...Ummi memang paling rapat dengan emak sebab Ummi anak perempuan paling tua dalam adik-beradik Ummi..Selalu kongsi cerita dengan emak...Mak pun dulu penah citer, masa Ummi baru2 masuk U, dia terdengar2 je Ummi nyanyi2 dalam bilik air (*memang suka sgt menyanyi2 sambil berus bilik air, basuh kain sume..hehe), meleleh air mata mak, ya lah dulu-dulu kalu rindu, mana ada hp ke, nk telefon berebut je kat U tu..susah...(*masa tu emak pun usia cam Ummi ni la kot). Now baru Ummi perasan, bila usia mengenjak di tahap ni, perasaan mudah tersentuh, mudah nak menangis, mudah sebak, mudah sedih...alahai...!! Macam2 duk bermain dalam fikiran, takut2 tak dapat jumpa diaorang lagi...Harap2 semuanya selamat nanti dan insyaAllah harapnya Ummi dapat lagi berjumpa dengan mak, abah dan adik tersayang pada 1 Julai nanti...amiiinnn..!

5 comments:

Cat Cat said...

Kak Ummi,
Bila pula turn Kak Ummi gi umrah... Sekarang ini musim umrah kat Malaysia ya...???? Cath dengar kat Mekah tu, memang ramai sangat orang gi umrah... Sampai kena pijak2... Betul ke..?? Sorry lah Kak Ummi, Cath ni kepohchi sikit... :)

Intan Rosnitta said...

Seronok kan K.Ummi...bila kita ingat kat org tu, dia pun ingat kat kita!

Bila lah turn intan nak ke sana...teringin bila tgk org lain pegi... :)

Moga parents & adik K.Ummi selamat mengerjakan ibadat & selamat kembali.

ummi said...

Hehe..Cath, mmg sekarang org Malaysia ramai g umrah..Musim umrah xda lak dgr orang kena pijak2 camtu, selalunya musim Haji lah Cath.. Xpa, bagus Cath tau serba sikit tu..Kak Ummi? xnak umrah dulu..nak wat Haji terus lah Cath..dah daftar pun 3 tahun lepas, so far belum "turn" kena panggil lagi oleh Tabung Haji, ..maybe dalam waktu terdekat..kalu bersedia n mampu, wajib pergi lah Cath..hehe..N one more thing, umrah n haji is so different...Normally for umrah, it takes only 12 days (more/less)at anytime, instead of Haji we have to perform within 35 - 40 days and Haji is done when celebrating Hari Raya Haji only..something like that eh! Nnt pjg nk citer kat sini..hehe..

Anyway, thanx for your kind attention on this matter..hehe..

Ummi said...

Intan, aah..terasa betul seronok dpt call dari emak semalam.. InsyaAllah Intan, kita doa setiap waktu agar sempat dan dapat menjejakkan kaki menjadi tetamu Allah satu hari nanti hendaknya, diberi kesihatan yang baik dan murah rezeki. Ya lah, kalu boleh elok pergi di usia muda dan benar2 bersedia kan..Tk atas doa Intan, insyaAllah selamat hendaknya..

Kujie said...

Di harap derang selamat pergi dah kembali..

Jiran saya pun pergi juga ni..