Resepi dari rumah Kak Rinn yang terer memasak tuh! Kebetulan ada lg stok krim jagung..so I've tried out this one..Turned out well..so soft.
Bahan:-
225 gm tepung naik sendiri
120 gm mentega
120 gm mentega
70 gm gula kastor
2 butir telor
120 ml susu segar/susu cair
100 gm krim jagung
Kismis hitam untuk hiasan (ummi guna kismis kuning)
Cara-Cara:-
Pukul mentega dan gula hingga kembang dengan kelajuan tinggi. Masukkan telor sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan mentega dan kacau rata. Masukkan susu segar diselang-seli dengan lebihan tepung Kaup balikkan menggunakan spatula. Sementara itu, panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dengan kain supaya wap tidak menitis atas apam. Isikan adunan dalam acuan, hiaskan dengan kismis dan kukus selama 15 minit. Sejukkan dan keluarkan dari acuan sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment