Hari sabtu kelmarin lepas buat apam jagung, terasa lak nk buat apam marmar ni...memang Ummi peminat apam..gerenti x tolaknya kalu hidang...Ambil resepi ni dari rumah Mr. Mat Gebu kita...apam indonesia ni ek..Tk ya Mat...Ish ish memang sesssuuaaaiii dengan tekak Ummi, memang gebus dan lembut giler..keesokan harinya pun duk lembut macam tu la rasanyaa...memang suka sgt!
Bahan:-
250 gm tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 gm gula halus
2 biji telor Gred A (ummi guna gred B jek)
1 camca teh esen vanila
1 camca makan ovallete
secubit garam
Pewarna merah dan hijau
Cara Menyedia:-
Satukan kesemua bahan kecuali pewarna ke dalam mangkuk dan pukul dengan speed perlahan hingga bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. Bahagikan adunan kepada tiga. 1 bahagian warna asal, 1 bahagian hijau dan 1 bahagian merah. Lenser tin loyang dengan mentega. Bubuh warna merah dan hijau berselang seli diikuti dengan bahagian plain di bahagian atasnya, ratakan. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebanyak 1 - 2 kali. (*hehe..ummi terlupa nak buat pusingan ni) . Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.
No comments:
Post a Comment