Sunday, September 26, 2010

Sedenak - Akhirnya Kau Ku Jejaki Jua

Salam semua.....Waahahaha...dan akhirnya akak berkesempatan jua menjejakkan kaki ke Sedenak...Perancangan yang diatur sejak mula Ramadhan bersama Ben Ashaari, yang mula2 cakap main2 jek, kemudian macam nak sungguh, last2 jadi bersungguh....alhamdulillah program berjalan cukup smooth! Akak rasa teruja sungguh bila menyuarakan kepada hb yang akak teringin nak ke rumah Mat Gebu, hb x cakap banyak...Dia ikut akak je....waaaaahhh..cayang cik abang..muaaahhh! Bertolak jam 9.00 pagi dari Kuantan dan singgah beberapa tempat untuk isi minyak dan "buang minyak" pun ya gak..hehee..Akhirnya lebihkurang jam 1.30 petang, kenderaan memasuk Exit Sedenak dan tiba di rumah Mat Gebu jam 1.45 petang.

Turut sama ialah Suejoshua dan Ayu...Ketika memasuk perkarangan rumah Mat, hati rasa sungguh terharu sebaik tiba di muka pintu kelihatan MakYah dan abah Mat menanti dengan penuh senyuman...tangan berjabat dan dicium serta badan memeluk mesra MakYah...Mat hanya pandang je laa..hahahaa....Dan lantas suasana jadi riuh ala2 kecoh bila memasuki rumah. Mat ke dapur, akak ikut sekali....hahaaa...mcm peluh pengantin pun ada jugak akak tengok Mat nih! Akak mcm biasa, mulut ku ramah seramah jari menaip di Ym..hahahaaa...samalah jugak dengan Mat pun...yeaahhh suasana makin riuh rendah bila Ayu tiba...Sue tiba dan akhirnya Ben....So anda saksikanlah gambar2 yang menceritakan segalanya....layaaaannnn

Kalau masuk rumah Mat Gebu, x amik gambar dengan tiffin biru ni memang x sah kan...so akak pun x lepas peluang...hb snap seround...hehee..2 3 round yang ya nyaaa...hehee

Tu diaaaa..nampak tak di mana duduknya tiffin biru Mat tu....haaa masuk rumah dia kena cari barang ni dulu...pastu kena tinjau2 almari mana satu...mestilah duduknya dengan set baba nyonya kan...xkan duk sama RA lak eh...

Antara koleksi-koleksi Mat Teko...hahahhaaa


Sue dan Ben, waaaaahhhh Sue dah ala-ala "aku tergoda" dah tuu..ahakss!! Sue, ampun yea..gurau jek..
Sesi makan2 laaaaa..apa lagi..kayuh semua kayuhhh...

Posing2 dengan Blogger masak tersohor....tp sori la ek..sapa nak kenal kena pi Sedenak sendiri...

Tengoklah juadah dan dessert yang disediakan oleh Mat...stoberi muffin, bluberry cheesecake, dan puding caramel...perggghhh! Lauk pauk kat bawah ni, hingga menjilat jari...banyak weyy akak makan gulai nenas n ikan kurau masin tu..ratah2 nenas lgk...xda dlm gambar sambal udang n petai tuuu...lupa nak snap..


Dah puas sembang dengan Mat, Sue, Ben, Zila n Ayu semua...kita duduk sembang tepi MakYah lak...sungguh terasa kemesraan bila bersembang dengan MakYah ni...


Waaaaahhh posing jgn x posing...Sue n Ben yg malu2 lagik tu..Apapun Ben, anda mmg HEBAT!!! hahahahaa.... Okayyy cukup setakat ni je laa yg dpt akak paparkan sebagai gambaran perjumpaan dan gempak gempita di rumah Mat...cuma akak musykil xda lak gambar Ayu kat semasa posing2 ni...dia balik awal sikit nak tengok2 kedainyaa....

Apapun buat Mat Gebu, Mak Yah dan abah Mat, akak cukup terharu dengan layanan yang diberikan sehingga ke akhir waktu akak meninggalkan rumah Mat....Hb pun seronok sembang2 dan dpt banyak citer pasal Mat ni bila borak2 dengan abah Mat..syuuuutttt...heheheee.. Terima kasih juga kepada Sue yang sanggup datang kali kedua kerana ingin berjumpa akak...best borak eh Sue..Buat Ben, Zila dan Ayu jugak, semoga pertemuan ini merapatkan ukhwah kita yang sudah terjalin di alam maya dan terima kasih atas buah tangan dari kalian semua...Kalian mmg best! Mat, semoga perjumpaan ini akan berulang lagi jika diizinkan, insyaAllah....Terima kasih atas segalanya Mat! Sian ko ek...letih semacam akak tengok..gigil pun ya gak nak ceduk nasi ek...hahahaa....

17 comments:

BEN ASHAARI said...

adoi... 5 hari 5 malam dok pk ... adehh..

kak ina kl said...

salam dan selamat hari raya ummi..wah akhirnya bertentang mata kamu dengan cmg tu setelah lama berym..

tentu jatuh hati dengan dia..opppp silap ..dengan koleksi dia dan masakan dia..


bagus tul hb kamu...sporting.

Mat Gebu said...

Tuu dia, N3 dah keluar, haha, apa yg akak tau tu pasal saya tu, saya tak kesah, just be ur self betul tak...ampon dan maaf jika terover berborak sakan....Ben memang HEBAT!!...yeaazzaa!!!....

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam kak ummi

seronok dengan layanan kak ummi sklrg..dengan aiman yang agak spotting

en hubby kak ummi yang cool...

harapan ayu, andai masalah pekerja sattle,,dan keadaan kesihatan en zalie mengizinkan ayu akn melawat ke kuantan...

pssst,,,,,,,,,,,,ayu mmg suka keropok lekor...nyammi..

CuteOven said...

salam kak ummi
bestnya dat kerumah CMG....bila agaknya kite boleh kesana...teringin sgt

Ummi said...

Ben -
Hehee..maybe belum sampai masanyaa..hahahaa..

Kak Ina -
Alhamdulillah k.Ina..mmg happening betul di Sedenak semalam, rasa masa berlalu pantas sekali..Yeap, cik abang kita sporting habis, kita pun x sangka! Dia cakap apa tau, ni salah satu tanda2 kecil dia sayangkan kita tau..hahaha. Tp alhamdulillah, dia boleh ngam je dgn semua org wpun dia cool..hehe

Mat Gebu -
Aah la Mat, akak pun nak mintak maaf kalau akak terover..tp kita kat mana2 pun mmg mcm tu..kita tiada dua dan tiada tiga..hehehe..Thanks Mat, atas segalanya!

Ayu -
Wkmsalam...alhamdulillah dapat juga kita bersua muka kan, dan semuanya sungguh seronok...masa pantas berlalu..tup tup Ayu kena balik awal..xpa next time jumpa lgk..Waaah nk datang Kuantan bg tau dulu eh..boleh akak masak2 sikit wpun x sehebat Mat tu..hehe

CuteOven -
Yeapp..mmg best giler..rasa xnak balik bila melihatkan layanan Mat dan parents dia sekali taauuu..! Teringat2 je kat Mak Yah..

aeinio said...

wahh terlepas jugak akak ke sedenak.. bilaalaa giliran saya pula..

Miss Vamp said...

sdap btol tgk mknan tuh...lg2 pding caremal..aishh...telan air liur jela..huhu

hana said...

jeles jelesss..adik sungguh jeless.. len taun k.ummi kene konvoi ngan kite plak! hahahahahahaa

yanizz said...

Kak Ummi, len kali nak join jgk... Teringin nak jumpa semua...

yusparisa said...

la, ingt nk tgk cmg, tp xtunjuk gak muka dia...huhu..bestnya tgk akak g jalan2 umah cmg..

Jiya said...

uihhh.. dasatnya menu. kompem pas balik jarum penimbang senget kekanan. akekekekekkeekkeke

MamaFaMi said...

Mi.. kat signboard Sedenak tu, nombor telefon saper ek? Hahaha...

Amboi Mi, simpoh baikkk punyah sebelah Mak Yah. Pakkal ko taken and not available..kalau tidak...

Mat Gebu said...

mamafami...
Tu kalau mama rasa2 tak de duit nak beli tepung utk tat, boleh call itu number..nanti dia kasi luu duit, tapi hoo itu jam kalau lambat bayar, nanti kena simbah itu red karer punya cat..ada mauu kaa?

Ummi said...

Aienio -
Hahaha..sebutan terlepas tu mcm terlepas kandang jek..hehehe...Aah kita dah sampai ke Sedenak...naik senak perut tau..hehhee

Miss Vamp -
Hahahaa..aah ek..kakngah suka puding tu ek..xpa xyah pi rumah Mat Gebu, nnt mak buat..kan Mat kan..

Hana -
Woraaiiitt..konvoiii ala2 kete lembu gitu..hehe..bila nak sampai ek..ok ala2 kete api..sbb ko gerabak berderet gak kan..hehe

Yanizz -
Hahaa..no hal..insyaAllah

Yusparisa -
Heheee..sorilah muka dia mahaii kooo...kalau sekali pandang muka Mat ni nak pandang 2x tauuu..encemmm...alaaa bole laaa..hahahaha tp jari dia wow, putih melepak, ampuuun Mat!

Jiya -
Hahaha..belum konpem gak..balik singgah jalan2 kat Segamat belaka, ala2 evening walk gitu, so xdalah memboyot kenyang sangat pun..hehe

MamaFaMi -
Hahhaa..nombor tu hanya Mat yg tau..tu dia jawab dah..Bab bersimpuh tu awww...kita mmg x plastik tau Ma..kita tiada dua dan tiada tiga..mmg itu lah kita..hehee..x caya tanya MakYah n Mat ek..hehe

Mat Gebu -
Wahahahaa..kejiiii..Ma suka cat merah ke cat pepel...hehee

Sari Yusa Ibrahim said...

alamak, kak Ummi, jeleznya kita..... hik2

ummi said...

waa.. bestnya... ngape la si mat tu malu sgt nk tnjk mukanyer... musti cumil kn! he3..........