Wednesday, September 1, 2010

Ayam Bistik

Ni menu hari Isnin kelmarin...layan je la yea...Akak bz sikit, xleh nak celoteh panjang2..hahaa...Apapun mmg licin ayam ni makan dengan nasi lobak merah (nasi karot)...hehee..Resepi cedok dari dapur Dayangjack nih....waaaah mmg best...ala2 ayam beriani pun ada..ya la sebab letak sikit rempah beriani....x rugi mencuba...Dayang, izinkan akak kopipes resepi kat sini lak yea...thanks!

AYAM BISTIK
Sumber: Dayangjack

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
  • 100 g puri tomato
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2-3 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos cili
  • garam
  • kacang peas - jika suka
Bahan-bahan mesin :
  • 7 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
Cara-cara :
  1. Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
  3. Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
  4. Hidangkan.

2 comments:

Umm Mymoonah said...

Your recipes are very new to me, looks really delicious.

maz said...

amboi kak mkn mnu omptih xingat nk ator ke subang jaya skit ke..ada 2 org yg mnunggu kat sni..hehe..ada lgi ke tu..nk mntak wak shur nti..