CHOCOLATE OATS CRIPS
- 130g tepung gandum *
- 30g tepung jagung *
- 20g serbuk koko *
- ½ sk serbuk penaik *
- ¼ sk serbuk kulit kayu manis * (bahan bertanda * diayak bersama)
- ¼ sk garam
- 90 g Quaker Oat Segera
- 200g mentega
- 120g brown sugar
- ½ sk esen vanilla
- Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
- Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
- Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Uli hingga kental.
- Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
- Potong atau terap dan letak atas dulang.
- Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit atau hingga masak.
Nota:-
Maklang bakar dengan suhu 170 selama 15 minit. Sebaik2nya, biarkan biskut betul2 sejuk baru makan dan rasa sendiri kerangupan biskut rangup coklat oat yang pasti makan sekali nak lagi. Maklang tak terap biskut ni sbb angin malas dah datang so maklang buat jer cam bentuk choc. chip...cepat sudahnya... :-D (# akak pun just wat bulat2 dan letak atas dulang, tekan sikit dengan garfu sblm dibakar)
Maklang bakar dengan suhu 170 selama 15 minit. Sebaik2nya, biarkan biskut betul2 sejuk baru makan dan rasa sendiri kerangupan biskut rangup coklat oat yang pasti makan sekali nak lagi. Maklang tak terap biskut ni sbb angin malas dah datang so maklang buat jer cam bentuk choc. chip...cepat sudahnya... :-D (# akak pun just wat bulat2 dan letak atas dulang, tekan sikit dengan garfu sblm dibakar)
3 comments:
Salam Kak Ummi,
saya rasa biscuit akak ni sama mcm yg selalu kitarang buat ni..
http://yan-yanjournal.blogspot.com/2010/09/our-favorite-biscuits-on-lebaran.html
Dear Kak Ummi,
Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri.Maaf zahir dan batin.Halalkan resepi yang saya ambil daripada blog akak.
KakUmmi, I'm taking a jar of those cookies...can uh? hehehe...;)
Selamat Hari Raya Aidilfitri my dear...have a blessed and safe Raya!!! :D
Post a Comment