Thursday, September 23, 2010

Honey Cornflakes Cookies

Ni biskut selepas raya....dah balik dari kampung hari tu..anak2 dara mintak buatkan honey cornflakes ni untuk bawak balik ke asrama masing-masing. Pulak dah! Xpa laah, sebab nak buatnya senang..So hari Sabtu tu sempat lah akak buatkan cookies ni dengan kek coklat sebagai tambahan biskut2 raya diaorang nak bawak bekal balik....Resepi akak cilok dari dapur Yatie yang baru balik ke Malaysia dah ni...mst sakan raya dengan family tu..hehe..Thanks Yatie....sori akak derhaka sikit kat resepi tu ek..layaaannnn

HONEY CORNFLAKES COOKIES (anggaran 100 cups)
Resepi Asal: Yatiememories

Bahan A:-
  • 125 gm mentega
  • 1/2 cawan gula perang
  • 7 sudu besar madu
Bahan B:-
  • 6 cawan cornflakes
  • 1 cawan kismis hitam
  • 1 cawan badam hiris dipanggang (*akak x letak)
Bahan Tabur/Hiasan:-
  • ceri merah/hijau - dicincang
  • chocolate rice secukupnya (ni akak tambah)
  • colour rice secukupnya (ni pun akak tambah)
Cara-Cara:-
  1. Campurkan bahan A dan panaskan bahan hingga mentega cair.
  2. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau gaul hingga rata.
  3. Sudukan cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
  4. Taburkan bahan hiasan.
  5. Bakar pada suhu 170C selama 8 - 10 minit.

6 comments:

eMMe said...

ummi, sweet sgt tgk conflake hunny tu...mesti sedap kan...leh order tak? heehhe....

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakUmmi, hru doing???

I've made KakYatie's Corn flakes cookies ni almost 5 times already now...hehehe! Every weekend kena buat, duk kunyah tgk tv...;)

I'm grabbing some from U now...:D

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir Dan Batin...uwaa nak rasa yg akak buatlah...ada lagi ke...tak kisahlah kak nak letak apa2....kita buat dia...ikut selera masing2lah ya...yg penting lakuuuuu...

Ibu Mifzal Arsyad said...

best..best...

lvynana said...

kite pun baru je lepas buat biskut ni, will blog about it soon.

Ruziawati Bukhari said...

ummi.. sedapnya!!