Wednesday, September 29, 2010

Ikan Krai Masak Tempoyak Dengan Rebung

Salam sejahtera semua...waaah semua dah makan ke...masak apa ek? X kesah la kan, janji kenyang eh..dah kenyang bak kata Mat, sangap2 pulak..hehehee...ngantukssss...Okay akak nak kongsi lauk wat berbuka semalam ni....Ahad baru ni pergi pasar tani akak nampak Ikan Krai ni..mmg suka ikan sungai yg ni, rasanya lebih sedap dari Ikan Patin, x lembik sgt isinya...tengok yang kecik2 xda...ada pun yg besauuu2 jek...Ikan ni sekilo RM30.00 weyy. Yang paling kecik ada tu pun besar sgt untuk family akak 3 beranak ni..tp dah teringin sangat (bkn mengidam ek), amik gak la sekor timbang...waaaa...RM33.00..igtkan x sampai....adeehhh...hb kata xpa...leh masak sikit2....Aah ek..So Isnin kelmarin baru masak haa.. Sepatutnya beli terus jek masak baru lg sedap, xyah simpan dlm esbok...Dah lauk lain byk lgk...habis2kan lah dulu kan..Apapun tetap sedap kalau kena gaya masaknya wpun dh letak dlm fridge pun..Akak masak half je dulu ni...Memang sungguh terangkat kena dengan tempoyak n rebung ikan ni...kalau wat sweet sour or bakar pun sedap nih! Xpa kita citer masakan ni dulu la eh...Jom salin resepi kalau nak try, xyah tumbuk2..kisar jek bahan...hehee

IKAN KRAI MASAK TEMPOYAK DENGAN REBUNG
Resepi : (My Own Style laa)

Bahan:-
  • 500 gm ikan krai (disiang, diperap dgn limau dan dibersihkan, kerat ikut suka besar mana, toskan)
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 batang serai - diketuk
  • RM2.00 rebung jeruk - toskan
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit gula (optional)
Bahan Kisar:-
  • 10 tangkai cili padi
  • 1/2 labu bawang besar (ada masa akak x letak bawang ni pun, kali ni saja letak)
  • 2 ulas kecil bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3 sudu besar tempoyak
  • sedikit air untuk kisar (kalu tumbuk xyah letak laaa)
Cara Memasak:-
  1. Masukkan kesemua bahan kisar, serai dan rebung ke dalam periuk dan jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air. Masak dengan api perlahan dan rebung agak empuk.
  2. Masukkan ikan dan asam gelugor. Tambah sedikit air lagi. Biar mendidih.
  3. Masukkan garam dan sedikit gula (optional). Biar kuah memekat dengan api perlahan.
  4. Seimbangkan rasa pedas dan masam tempoyak serta dan pastikan rebung lembut, tutup api. Hidangkan...Lebih sedap jika dibiarkan semalaman....Waaah lagi terangkat makan lak dengan petai jeruk...haiyoooo...

4 comments:

Mat Gebu said...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....sedappnyaaa....boleh pingsann...aiman tak kesahh...

hana said...

masih terngences2 hingatkan ikan tempoyak kak.ummi... wallahhh cedapnyer kak.....

azy said...

salam..masih terbau2 lg rebung yg pernah mak sy masak..dpt rebung yang muda berlemak sedap sangat..tp org pregnant boleh makan ke?

Ummi said...

Mat Gebu -
Waaaah ko piiiingggsaan mkn ke piinggsaaan tengok jek..hahahaa..ke ko kena peengggg! Hehee

Hana -
Hahahaa..ko jgn nak ngecess tempoyak jek Hana kalau ya pun, pasni kalau mengidam, cubalah ngences tebu ke, kacang rebus je ke..senang..hahahhaa

Azy -
Wkmsalam...waaaahh terbau2 lgk tu...baru makan ke? Ke, x basuh tangan lg nih..hehehe...Org pegnen kalau baru2 tu takut gak la nk suh makan, kalau dah byk2 bulan tu no hal rasanya...ntah laa, atas memasing punya daya tahan jugak laa kot..