Ni hasil rondaan semalam, xtau tersesat kat rmh Mamafami FP...nampak cantik semacam jer roti tu...emm membakar lee ummi dengan bahan yang ada jer...sedap dengan rasa strawberry jam tu..
Bahan-bahan:-
(A)
320 gm tepung roti
80 gm tepung biasa (ummi guna superfine)
50 gm gula caster
1 sudu kecil garam
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar instant yeast
(B)
2 biji kuning telor
210 ml air
(C)
35 gm butter
(D)
Strawberry jam
80 gm prunes
80 gm kismis, ceri hijau dan ceri merah
Cara-cara:-
- Campurkan bahan A dan gaul sebati. Masukkan bahan B dan uli jadi doh. Tambah bahan C dan uli lagi jadi doh lembut dan licin. Tutup dan rehatkan 50 - 60 minit agar naik dua kali ganda.
- Bahagikan adunan kepada dua (untuk 2 loaf). Bulatkan dan rehatkan 10 minit.
- Gelek doh jadi segi empat tepat (pjg 30cm x lebar 20cm) setiap satu. Sapukan strawberry jam dan taburkan sebahagian buahan kering. Gulung seperti swiss roll jadi 30cm panjang.
- Potong kepada 8 bahagian. Letak atas greasepaper secara bulatan dalam loyang berdiameter 20cm. Biarkan doh naik selama 45 minit atau sampai naik 2x ganda.
- Sapu telor dan tabur lagi dengan sebahagian buah kering atas doh tadi (ummi pnya terlebih la pulak..hehe).
- Bakar dalam oven atas rak bawah pada suhu 175C selama 20 - 25 minit (tgk oven gak).
Note: Bila telah masak, alih dari oven dan glaze dengan apricot gel..(ummi xda apricot gel ni)..Siap!
2 comments:
Okaylah tu rupa Strawberry Bread Ummi ni....Ala ummi, rupa kurang penting, yang penting, rasanya tu! Thanks ummi sebab sudi menjengah ke rumah mama ye....
Mamafami, aa betul lah rupa x penting (*tu je lah yang termampu hiks!), yang penting rasa sedap.. hehe..really! Lain kali nak wat lagi..
Post a Comment