Bila masak asam pedas tumis, ummi selalu masak resepi mak sedara ni, dah turun-temurun gak hehe...ummi selalu pegi rumah dia masa study kat itm kuantan dulu...Dia kata ni asam pedas Terengganu..ntah le, tapi memang sedap, lebih-lebih lagi dibiarkan semalaman, emm dah seimbang rasa dia!! Seisi kloga suka..
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan aji-aji/ikan kachi
(boleh juga ikan lain spt. 2 kpg ikan merah/3 kpg tenggiri)
7 sudu besar cili + bawang merah kisar
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 inci lengkuas - ketuk
1/2 cawan pekat air asam jawa
4 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan air
7 pucuk/tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan - belahkan 2
1 labu terung bulat - kerat 8 (biasa jg guna kcg bendi)
1/4 cwn (5 sudu besar) minyak masak
Cara Memasak:
Panaskan minyak, tumis cili + bawang kisar. Perlahankan api dan kacau biar hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, bawang putih dan lengkuas. Kacau sebentar. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan gula. Masukkan ikan, tambah air dan masukkan garam. Akhir sekali masukkan terung. Perlahankan api dan renehkan dalam 10 minit hingga pekat dan naik minyak. Seimbangkan rasa. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment