Malam ni, hb punya menu la pulak...dia kata lama x makan lemak cili padi...so, kenalah layan kan..kebetulan pun ni nak menghabiskan ikan dalam peti..hehe..Ummi cakap daun kunyit n kunyit hidup xda, rela lak dia keluar ke kedai gi beli tengah hujan lebat ni..alahaiii...Here's my recipe:-
Bahan:-
2 keping ikan tenggiri
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
3 ulas bawang merah ] tumbuk
1 ulas bawang putih ] sekali
6 biji cili padi ]
1 cm kunyit hidup ]
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 keping kecil asam gelugur
1 biji tomato - belah empat
1 helai daun kunyit - simpulkan
2 helai daun limau purut
Garam
Cara Memasak:
Masukkan santan cair, bahan tumbuk, serbuk kunyit dan asam gelugur ke dalam periuk dan masak dan kacau atas api perlahan. Bila mendidih masukkan ikan dan daun kunyit. Akhir sekali santan pekat, garam, daun limau purut dan tomato. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Biar sebentar dan tutup api. Kacau-kacau sekejap supaya santan tidak berkepala. Bolehlah dihidang. Memang sedap dengan aroma limau purut!!
No comments:
Post a Comment