Emm...yum yum...!
One slice for me..haha!
Ni ummi wat petang semalam, tp x sempat nak posting..sebab malam tu ummi pergi kenduri kesyukuran kawan nak ke Tanah Suci. Ummi x ingat lak salin dari mana resepi ni..first time wat resepi ni...absolutely delicious! Don't simply look on decoration, but the taste really cannot resist it! Resepi asal guna strawberry, tp ummi ganti dengan peaches dan wat separuh je dari adunan ni.
Untuk base:
1 cawan biskut kisar (apa2 jenis je)
3 sudu besar butter - cairkan.
Untuk filling:
600 gm cream cheese (philadelphia)
250 gm sour cream
200 gm gula kastor
4 biji telor
1 susu kecil esen vanila
1 sudu kecil perahan lemon - ni ummi tambah sendiri
8 hiris buah peach - potong kecil2
Cara Membuat:
Campurkan biskut dan butter, gaul rata. Tekan dalam springform. Bakar sekejap selama 10 minit. (ummi just letak dalam fridge jer selama 20 minit).
Pukul cream cheese dan gula menggunaka mixer dengan kelajuan sederhana sehingga benar-benar sebati. Tambah sour cream, pukul lagi. Masukkan esen vanila dan telor. Pukul hingga adunan benar-benar sebati. Perlahan-lahan masukkan buah peach dan gaul perlahan. Akhir sekali tuangkan ke dalam springform pan dan bakar dengan suhu 180C selama 25 minit. (depends on type of oven). Bila kek sejuk, masukkan dalam peti.
(*note: ummi sengaja tambah krystal jelly Nona (ikut arahan kotak) dan tuangkan sedikit ke atas cheesecake ini dan aturkan lebihan buah peach) - Memang sedap!! My hb n kids gave 2 thumbs up...mesti wat lagi nanti...hehe.
Ni ummi wat petang semalam, tp x sempat nak posting..sebab malam tu ummi pergi kenduri kesyukuran kawan nak ke Tanah Suci. Ummi x ingat lak salin dari mana resepi ni..first time wat resepi ni...absolutely delicious! Don't simply look on decoration, but the taste really cannot resist it! Resepi asal guna strawberry, tp ummi ganti dengan peaches dan wat separuh je dari adunan ni.
Untuk base:
1 cawan biskut kisar (apa2 jenis je)
3 sudu besar butter - cairkan.
Untuk filling:
600 gm cream cheese (philadelphia)
250 gm sour cream
200 gm gula kastor
4 biji telor
1 susu kecil esen vanila
1 sudu kecil perahan lemon - ni ummi tambah sendiri
8 hiris buah peach - potong kecil2
Cara Membuat:
Campurkan biskut dan butter, gaul rata. Tekan dalam springform. Bakar sekejap selama 10 minit. (ummi just letak dalam fridge jer selama 20 minit).
Pukul cream cheese dan gula menggunaka mixer dengan kelajuan sederhana sehingga benar-benar sebati. Tambah sour cream, pukul lagi. Masukkan esen vanila dan telor. Pukul hingga adunan benar-benar sebati. Perlahan-lahan masukkan buah peach dan gaul perlahan. Akhir sekali tuangkan ke dalam springform pan dan bakar dengan suhu 180C selama 25 minit. (depends on type of oven). Bila kek sejuk, masukkan dalam peti.
(*note: ummi sengaja tambah krystal jelly Nona (ikut arahan kotak) dan tuangkan sedikit ke atas cheesecake ini dan aturkan lebihan buah peach) - Memang sedap!! My hb n kids gave 2 thumbs up...mesti wat lagi nanti...hehe.
No comments:
Post a Comment