Thursday, November 29, 2007

Puding Triffle


Kat rumah ni, mesti kena ada side dishes selalu, cuti sekolah ni, anak-anak nak mengunyap je...jap jap intai peti...no 1 nya my youngest tu..Aiman, Aiman..badan makan bulat dah, baru one week school holiday..emmm. So ummi wat ni malam semalam sebenarnya, lepas masak nasi carrot, tapi x sempat posting kat sini..Actly, i keep this recepi for quite long, baru ni leh wat...dari blog nabialishad, tp ummi adjust sikit dengan bahan yang ada...senang kan!

Bahan:-
Lapisan bawah:
1 buku swiss roll cake - potong 1 cm
- Aturkan swiss roll cake dalam bekas kaca.

Lapisan Tengah:
125 gm tepung kastad
250 gm gula
500 ml air
125 susu cair
1/2 sudu kecil garam

- Bancuh sebati adunan dan masak atas api perlahan. Kacau selalu dan bila agak pekat, tutup api dan tuang ke atas lapisan pertama tadi. Ratakan kastad.

Lapisan Atas:
3/4 tin buah koktel (ummi guna Hosen) - tuang ke atas kastad, rata.
10 gm serbuk agar-agar
125 ml air
2 sudu besar gula
Pewarna hijau/merah

- Masak serbuk agar-agar hingga larut, masukkan gula dan pewarna. Tuang ke atas buah-buahan tadi. Sejukkan. (Ummi jez guna krystal jelly Nona perisa strawberry, masak ikut arahan pada kotak. Siap tuangkan aje atas buah-buahan..hehe..senang kan, sedap pun sedap.)
(* Bila hendak makan puding ini, scop kan saja ke dalam bekas).

8 comments:

zaitgha said...

in my house trifle ni laku kalau dgn peaches jer....with fruit cocktail alamat i sorang jer la yang makan....i selalu buat kecik2...

Ummi said...

Zaitgha, tu lah pasal, nak wat x plan, so bantai je le fruit cocktail nih...peaches xda jual kat kedai rmh i ni, kna g hyper or giant supermarket..hehe..N 1 more thing, I'm not that kind of effort to put in small one..hehe..always on rush when cooking! Mayb next time kot..Thanx zaitgha..do come again..

maklang said...

waa...kat sini lagi banyak resepi..maklang ada sikit malas nak type...tq sebab masuk akt blog maklang!

Kunatan kat mana? Maklang tadi pagi aje ke Padang Lalang hantar kereta servis.

Cat Cat said...

Hi Kak Ummi,
Aha, Cath jumpa blog Kak Ummi... Wah, banyaknya resepi... Rupa2nya Kak Ummi ni pandai memasak ya... Salute salute...

Ummi said...

Maklang - Ummi duk kat Cenderawasih Kuantan lah! Hai nampak kita sedaerah je ni..tul ek? Keja mana maklang? Selalu msuk blog maklang, terliur memanjang tgk respi kat situ..hehe..

Ummi said...

Hai cat,
Thanx for coming..Eh xda nya pandai mana cat, masak campak2 jek, that's why sometimes it's hard for me to put the exact measurement..main agak2 jek! hehe..

kyo said...

salam kak ummi.. ana dh try byk kali buat puding triffle ni ..sangat sedap.. dah jadi salah satu desert kegemaran en.hubby.. thanks ye kak share resepi yg best ni..

kyo said...

kak ummi..izin ana cnp yer...tq