Bahan A:
440 gm tepung roti
60 gm tepung superfine
100 gm gula caster
1 sudu teh garam
4 sudu teh yis
1 sudu teh bread improver
30 gm susu tepung
Bahan B:
250 ml air
1 biji telur (pukul sikit)
Bahan C:
40 gm butter
40 gm shortening
Cara Membuat:
Masukkan bahan B ke dalam A. Uli hingga sebati. Masukkan bahan C dan uli hingga licin dan tidak melekat pada tangan/bekas. Tutup bekas dan rehatkan 40-45 minit. Bila telah naik 2x ganda, tumbuk-tumbuk dan uli sekejap. Rehatkan lagi 10 minit. Wat bentuk kecil dan bulatkan. Isi filling yang disukai, biar sebentar selama 40 minit/doh agak naik. Sapu kuning telor dan bakar lebih kurang 15-20 minit/hingga kekuningan. Keluarkan dan sapu dengan butter.
No comments:
Post a Comment