Bahan:-
500 gm mee kuning
100 gm daging lembu - potong nipis (ummi guna ayam :D)
100 gm fish cake - potong nipis
1 cawan taugeh
1 mangkuk bak choy (ummi guna sawi je)
3 sudu kecil chilli paste (tambah jika ingin pedas)
1 sudu makan serbuk kari
3 sudu makan kicap pekat manis
2 sudu makan minyak masak
1 labu bawang - potong dadu
1 cawan putih telor
3 biji cili hijau - potong
tambahan:-
Bawang goreng
tomato
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, chilli paste dan serbuk kari. Goreng hingga wangi. Masukkan hirisan daging dan kacau. Masukkan fish cake, kacau. Masukkan kicap dan mee kuning. Kacau rata. Masukkan bak choy dan taugeh. Tolak sume bahan ke tepi kuali dan masukkan putih telor. Biarkan telor masak sebelum digaul dengan mee tadi. Kacau rata dan angkat. Hiaskan dengan bawang goreng (*ummi x buat pun), tomato dan bawang besar dipotong bulat.
No comments:
Post a Comment