Ni ummi baru buat malam ni, panas-panas lagi...Resepi asal dari Kak Rinn, tapi ummi cedok dari rumah Cek De Sam Fp. Uiih memang sedap la sangat-sangat...anak2 pun suka betul..Saja buat kudapan diaorang duk kat rumah musim cuti ni.. tapi sorilah ummi ada adjust sikit bahan..hehe..:p
Bahan:-
Diayak:-
1 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 biji telor saiz A /3 biji telor biasa B
1/2 cawan gula perang halus (ummi letak 3/4 cawan)
3/4 cawan minyak canola (ummi guna minyak sayuran)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk kayu manis (ummi letak 1/4 sudu teh je)
1 1/2 cawan carrot parut
1 cawan epal merah - kupas dan parut (ummi guna epal hijau)
1/2 cawan walnut - cincang dan panggang
1/2 cawan kismis
1 biji lemon - parut kulitnya.
Cara Membuat:
Bahan:-
Diayak:-
1 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 biji telor saiz A /3 biji telor biasa B
1/2 cawan gula perang halus (ummi letak 3/4 cawan)
3/4 cawan minyak canola (ummi guna minyak sayuran)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk kayu manis (ummi letak 1/4 sudu teh je)
1 1/2 cawan carrot parut
1 cawan epal merah - kupas dan parut (ummi guna epal hijau)
1/2 cawan walnut - cincang dan panggang
1/2 cawan kismis
1 biji lemon - parut kulitnya.
Cara Membuat:
Pukul telor dan gula hingga sebati. Masukkan minyak masak, esen vanila dan serbuk kayu manis. Pukul hingga benar2 sebati. Sendukkan bahan yang diayak tadi dan terus memukul. Masukkan carrot, epal, walnut, kismis dan parutan lemon. Gaul sebati. Masukkan 3/4 paras paper cup dan bakar pada suhu 175 C selama lebihkurang 15 - 18 minit/hingga masak.
1 comment:
salam ummi..
bguihlaaa resepi nih, mekasih laa share erkk >>>kebetulan ader balance epal & carrots dlm esbokk..bulehla nk try resepi ni nampak sedap giteww
Post a Comment