Emm lama jugak x masak ayam...kali ni try masak ikut resepi dari majalah Saji gak ni...sedap sesekali berubah warna dan rasa..hehe..Aiman panggil ayam "hulk", wakakaaa...
Bahan-bahan:-
500 gm ayam
7 tangkai cili hijau (kisar)
150 ml susu cair/santan (*ummi guna santan kotak)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 tangkai cili hijau (hiris)
2 helai daun limau purut
2 batang serai (mayang kasar)
Minyak masak
Garam
Gula (0ptional) - ummi letak gak 1 sudu kecil
Bahan Kisar:-
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia
Bahan perap (dikisar):-
2 cm halia
1 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
garam
Cara Memasak:-
Bersihkan ayam, kemudian gaulkan dengan bahan perap yang dikisar dan perap selama 1 jam atau lebih (lebih lama lebih sedap). Goreng ayam hingga kekuningan. Kemudian pijarkan minyak dan tumis kesemua bahan kisar serta cili hijau kisar hingga garing dan berminyak. Masukkan susu cair/santan. Masukkan daun limau purut dan kacau hingga pecah minyak. Selepas itu, masukkan ayam, hirisan cili hijau dan merah, sedikit gula dan gaul sehingga sebati dan kuah agak pekat.
No comments:
Post a Comment