Mggu lepas balik kampung kutip kat rumah mak belimbing raja ni, kenal x? alah cam belimbing buluh warna hijau tu gak besarnya, tp yang ni warna putih..hehe..keturunan raja la tu..kulit putih, darah putih..haha..Actly ni menu hari Jumaat baru ni, tp biasalah selalu x sempat nk posting..heehee..posting ke perut je yang sempatnya... :D, gulai ni lain sikit cara memasaknya dari gulai lemak yang bese ummi buat tu, yg ni tumis pnya..tp ummpphh!
Bahan:-
2 cawan santan pekat
2 Keping ikan tenggiri
3 Biji cili merah - kisar
4 biji cili padi - kisar
1 in kunyit hidup - kisar
3 ulas bawang merah - kisar
1 ulas bawang putih - kisar
1 cm lengkuas- ketuk
1 keping kecil asam gelugur
7 biji belimbing raja - belah 2
Sedikit minyak
Garam
1 helai daun kunyit - simpulkan
Bahan:-
2 cawan santan pekat
2 Keping ikan tenggiri
3 Biji cili merah - kisar
4 biji cili padi - kisar
1 in kunyit hidup - kisar
3 ulas bawang merah - kisar
1 ulas bawang putih - kisar
1 cm lengkuas- ketuk
1 keping kecil asam gelugur
7 biji belimbing raja - belah 2
Sedikit minyak
Garam
1 helai daun kunyit - simpulkan
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar, perlahan api, kacau hingga naik minyak. Masukkan ikan, renehkan sebentar, masukkan santan dan asam gelugor. Kacau-kacau hingga mendidih dan masukkan belimbing raja, garam dan daun kunyit. Sesuaikan rasa. Tutup api dan angkat.
No comments:
Post a Comment