Tuesday, May 20, 2008

Cheese Fruit Cake


Ni pun satu lagi resepi kek sempoii tapi sedap Ummi cedok dari rumah MaklangAzie, saja buat bekal tuk abang long kenduri kat bilik dia hehehe....

Bahan:-
170 gm buah-buahan campuran
2 sudu besar jus oren
(*gaulkan bahan di atas dan perap selama 2 jam)

70 gm butter
70 gm krim keju
70 gm gula perang
2 biji telor
1 sudu kecil pes lemon
80 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder

Cara Membuat:-
Pukul butter, krim keju dan gula hingga kembang. Masukkan telor dan pes lemon dan pukul sebentar. Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak bersama berselang-seli dengan campuran buah-buahan yang diperap tadi. Gaul sebati. Tuangkan ke dalam loyang empat segi berukuran 6x3 inci dan bakar pada suhu 170C - 180C selama 30 minit/hingga masak.

3 comments:

aNgRiAni said...

wwwwoooo...so setappp laaa kak umi...riani penah tried wat cheese kek tapi tak jadi...macam bantat laaa...kecut pun iyer gaks...rasa dah ok, cuma paras rupa ajer yg kureng banyak...so cantekkkkk laaa kek akak...ni yg wat lagi jelesz nie...hiks...

:-p and big hugs...

ummi said...

yani..kek ni mmg sedap sikit sebab rasa cheese tu..bit moist..my hb like it! Eh camne leh jd bantat lak! mst ada yg x kena dgn resepi kot...xpalah, kalu x cantik, try lg lain kali bg cantik, tp asal sedap dan boleh makan ok what!!

;-) n lots of love!

sinahuy nima said...

KAK UMMI, KALU PES LEMON TU XDE NAK GANTI NGAN JUS OREN JUGAK LEH KE