Wednesday, October 22, 2008

Tofu Omelette

Resepi berbuka puasa semalam jugak ni...sori lah eh, baru boleh posting sebab semalam dah try duk depan pc nak edit gambar..tp line internet slow giler...malam ni nk posting pun slow giler...Ya lah, agaknya sebab petang tadi hujan lebat sungguh! Sebenarnya, resepi ni dah lama jugak ummi collect dari dapur Retno salah seorang geng blogger Indonesian yang sering Ummi jenguk dapur dia...menyelerakan sume kat situ..Bila tengok Jun buat hari tu, terasa nk buat dah..Resepi ni simple dan sedap...makan camtu je pun kenyang..!
Bahan:-
1 keping tofu (100 gm), hancurkan
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - cincang
2 biji telor - dipukul sikit
garam secukup rasa
serbuk lada hitam
4 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:-
Hancurkan tofu, kemudian masukkan semua bawang besar, bawang putih, telor, garam dan serbuk lada hitam. Panaskan minyak dalam non-stick pan berdiameter 20cm. Tuangkan adunan tadi dan masaklah seperti telor dadar. Apabila bahagian bawah telah masak kuning keemasan, terbalikkan dan masak hingga kuning keemasan juga. Angkat dan hidangkan.

2 comments:

hana said...

oggix wat hal..kene tulis kat sini.. :D

wah! k.ummi pon wat omelette mba retno ya.. best erk tgk resepi2 dia. skrg tgh list nk cuba yg lain..ehehe

ummi said...

Hana - aah..dah 2 3 hari lepas oggix wat hal, ni baru ok! Sedap omelette ni eh..rembat habis gak!