Monday, October 13, 2008

Best Choc Moist Cake


Ummi buat kek ni petang Jumaat kelmarin, sebab Aiman duk tanya, mak x buat kek birthday ke..uihhh bz terlampau...ada budak2 ofis beraya ke rumah...pastu modem internet kat rumah ni jahanam, panggil TM buat aduan, 2 hari baru datang...ishh...sabor je laa...Jadi ni kira kek besday la ek..tapi anak2 la yang duk ulang-alik makan...Resepi kek ni Ummi ambil kat dapur Kak Rinn dan resepi asal dari Allrecipe.com. Memang tekstur kek ni lembut dan halus...keluarkan dari fridge lebih kurang 20 minit...sedap di makan! Kak Rinn, thanx for sharing..

Bahan:-

1 cawan butter/marjerin (* i used butter)
1 3/4 cawan gula kastor (*ummi pun kurangkan jadi 1 1/2 cawan je)
3 biji telor
2 1/2 cawan tepung serbaguna
6 sudu besar serbuk koko (*ummi guna brand Vouchelle)
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan susu segar

Cara-Cara:-

Preheat oven pada suhu 175C (*ummi putar suhu 170C sahaja). Griskan loyang 9"x13" dengan mentega dan alas dengan baking sheet. (*ummi guna loyang bulat 9"). Ayak bersama tepung, baking powder, serbuk koko dan garam. Ketepikan. Dalam bekas lain, pukul mentega dan gula hingga ringan dan gebu. Masukkan telor satu persatu dan pukul lagi. Masukkan esen vanila. Pukul lagi dan masukkan tepung berselang seli dengan susu dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit. Sejukkan atas wire rack. Hias dengan topping choc.

14 comments:

hana said...

ulalalalalaaaa....awat menggoda bbeno choc cake akak nih??!! tk bleh jadi nih!! huhuuuuuuu.....

Musliyana and family said...

salam..ish..mengancam betoi lah kek ummi ni..geram pun ada ni..antar lah cni sket

nurhuda_cahayapetunjuk said...

Assalamualaikum..subhanaallah..sedapnya nampak kek kak ummi ni...nak cubalah..:)

VG said...

Ohhh kak Ummi...the cake looks perfect. I want a piece now. Can't stop drooling!

MaR~ said...

wahhhhhhhhhhhh~
sodapppnye!
nk try la pasni :)

nk skettttttt!
*smbl kelip2 mate* kih3!

Anonymous said...

tumpang tanye ummi, topping cake tu, ummi buat camne? nampak best kek ummi and sukatan pun ikut pakai cawan aje

liza

ummi said...

Hana - buat jangan x buat..nnt kempunan..hehe

Diyana - akak takut kalu pos kat NZ sana, tiba kat Diana dah hancuusss!! baik buat, senang je tu..

Nurhuda - sila try dulu, haa baru tau sedap ke x..pastu anta sini sikit, kat rumah tinggal sikit je lg..hehe

Vin - if you're by my side, surely I'll sent you not only a slice my dear!!

Mar - senang je buat tu..sambil minum kopi dah leh siap, hahaa..

Liza - oh! topping ada byak resepi Ummi dah buat..boleh refer kat entry cake lepas2..but this time around, I made with 300 gm cooking choc, about 200 ml whipping cream, double-boiled sampai pekat. Add in 2 tbsp. icing sugar n 1 tbsp butter. Kacau mesra. Sejukkan dlm fridge abt 1-2 hour. Pastu sapu pd kek. K, happy trying!

nurhuda_cahayapetunjuk said...

Assalamualaikum..

Kak ummi..huda sekarang belaja lagi kat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), dulu belajar kat UiTM segamat..:)..mak huda memang minat sangat kumpul semua2 tu, ada koleksi hehe...kedai yg jual brand tu la yg dia suka pi...:)..kak ummi minat juga ker kumpul..?

Kujie said...

kak ummi..terujanya saya....mesti cuba ni..sbb bahan2 tu masih ada....tinggal susu je..

erk..susu pun ade..kahkahkah

cikMilah said...

yummy yummy yummy....
camana buat topping berkilat memancar-mancar gitu....
( no soalan jeles ni.. he he he.. jeles utk kebaikan tak apa kan....)

Ummi said...

nurhuda - wkumsalam, ooh bakal cikgu la ni ek..Anak perempuan akak yg kedua tu pun belajar di Uitm Segamat skrg ni..baru masuk Julai intake baru2 ni..Aah, akak memang suka sume pggan mgkuk or home deco dlm tema english..suka je tengok2, x jugak beli selalu..hehe..tunggu anak2 habis belajar baru leh sakan menyopping kaan...

Jie - Hai cayang..amboiii sesekali jenguk gempak eh! Rajin jugak dia masak2...ok, try jgn x try eh..muaahhhh! Rindu dah kat ko ni Jie..x berapa sempat nk meronda2..

Cik Milah - oohh itu topping bese je masak double-boiled guna cooking choc + whipping cream. Pastu dah tutup api letak butter..tu pasaii la kilat. Tgk resepi Ummi untuk komen Liza tu eh..

nachz said...

salam kak ummi..
yg rsp ni dr sepupu..tp rs2 byk je kt intenet..

die gune
1 cawan butter
1 cawan cocoa
1 cawan susu
1/2 cawn susu pekat
*semua nih masak sekali n sejukkn.

3 biji telur
1sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil baking powder
1 1/4 tepung gandum..

then campur ngn bahan awal tadi..and kukus..huk2..tp xjadi2 pung..uhuk22

amyfahmi said...

kak umi..bape kali da kite singgah blog akk mesti tgk kek yg sdpt sgt ni..nak buat tp akut x jadi laa. bahan mahal..adeyyy

AfiQ said...

smekom..
kak umi..
nak tnye la..
maklum.. masih jahil hal buat2 kek bagai nih...
soda bikabornat tuh.. ade kepentingan ker?
i mean.... bawa perbezaan ker kalau kite x pakai walopon dlm resipi die soh pakai?
maapla yek kot akk x pham...hehheheheh
ayat da mcm kelly eng.*