

Bahan:-
400 gm ayam - cuci bersih dan dipotong kecil-kecil4 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 cm lengkuas - tumbuk
3 batang serai - potong kecil & tumbuk
2 sudu besar cili kisar
2 camca besar air asam jawa
1 1/2 sudu gula/secukup rasa
garam secukup rasa
2 biji telor
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan kacau hingga cili benar masak dan pecah minyak. Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masak ayam hingga kuah pekat. Pecahkan telor ke dalam masakan dan kacau sehingga telor menyaluti keseluruhan ayam. Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment